"Enkele bedrijven kunnen maar moeilijk aan voldoende weideruimte komen"

Grote onzekerheid: Oostenrijkse boeren vrezen voor verlies bio-certificaat

Vanaf 2020 gelden er strengere regels voor bio-boeren. Bovendien wordt de kooihouding voor leghennen definitief verboden. De strengere regels voor de bio-boeren die de EU nu voorschrijft baren veel boeren in Oberösterreich zorgen. Want hiermee zijn onder andere de tot nu toe geldende uitzonderingen op de weideplicht verleden tijd. Wie zijn bio-certificaat wil behouden, moet zijn dieren (runderen, schapen, geiten en paarden) vanaf 2020 op de weide houden.

"Tot nu toe werd er rekening gehouden met de specifieke omstandigheden van bedrijven, bijvoorbeeld wanneer het weideoppervlak ver van de rest van het bedrijf verwijderd is. Er zijn in Oberösterreich enkele bedrijven die maar moeilijk aan voldoende weideruimte kunnen komen", zegt Stefan Rudlstorfer, bio-adviseur van de landbouwkamer Oberösterreich. Hindernissen zijn daarbij bijvoorbeeld autowegen of spoorovergangen.

Reeds 300 bedrijven hebben zich geïnformeerd
De onzekerheid onder de circa 1000 potentieel betrokken bedrijven in Oberösterreich is groot: "Bij ons hebben al 300 bedrijven zich laten informeren vanwege de veranderingen." Want wie niet aan de nieuwe eisen kan voldoen, verliest in het ergste geval zijn bio-certificaat. "Daar zijn financiële gevolgen mee verbonden die voor sommige bedrijven een bedreiging kunnen zijn voor het voortbestaan", zegt Stefan. Het is namelijk niet zeker dat telers die tot nu toe biologische schapen- en geitenmelk aan de zuivelfabrieken geleverd hebben ook afnemers voor conventionele melk vinden. "Er zijn op dit gebied in Oberösterreich twee zuivelfabrieken die alleen bio-melk aannemen", zegt de bio-adviseur. Open staat ook nog hoe het in 2021 verder gaat wanneer de nieuwe bio-verordening van de EU in werking treedt en er verdere veranderingen voor de deur staan.

Als het aan de landbouwkamer ligt, zouden boeren die hun bio-certificaat vanwege de veranderingen verliezen over mogen stappen naar een ander subsidieprogramma. Zeker is dat nog niet: "De onderhandelingen lopen nog."

Vast staat daarentegen dat leghennen vanaf 2020 niet meer in kooien gehouden mogen worden. Tijdens de jaarwisseling eindigde de tienjarige overgangstermijn van het verbod. Circa één procent van de kippen in Oostenrijk werd onlangs nog zo gehouden, luidt het vanuit de Arbeiterkammer Oberösterreich. Met de inwerkingtreding van het verbod neemt Oostenrijk een voorbeeldrol binnen de Europese Unie in. Zo wordt in Litouwen 96 procent en in Spanje 88 procent van de kippen in kooien gehouden.

Bron: OÖN


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven