2020: Internationaal Jaar van de Plantgezondheid

"40% van de teelt wereldwijd gaat verloren door plagen en ziekten"

Volgens de laatste schattingen van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) gaat jaarlijks tot 40% van de voedselgewassen verloren als gevolg van plagen en plantenziekten. Reden voor de Verenigde Naties (VN) om 2020 uit te roepen tot Internationaal Jaar van de Plantgezondheid.

Als gevolg van oogstverliezen lijden miljoenen mensen honger, zo stelt men bij de VN. "De gezondheid van planten wordt steeds meer bedreigd. De klimaatverandering en menselijke activiteiten hebben ecosystemen en de biodiversiteit aangetast en nieuwe niches gecreëerd waarin plagen goed gedijen", zegt Marieta Sakalian, expert Milieuprogramma van de Verenigde Naties.

Bedreigingen
Volgens FAO zijn de achteruitgang van het milieu, het aantal reizen en de internationale handel de afgelopen tien jaar verdrievoudigd. Daardoor kunnen ziekten en plagen wereldwijd snel worden verspreid met mogelijk aanzienlijke schade aan inheemse planten en de natuurlijke omgeving.

De organisatie wijst er op dat het beschermen van planten tegen ongedierte en ziekten veel doeltreffender en winstgevender is dan het bestrijden van grootschalige fytosanitaire noodsituaties. Ziekten en plagen zijn vaak niet meer uit te roeien als ze eenmaal een gebied zijn binnengedrongen en het bestrijden ervan vereist veel tijd en geld.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven