"Er is meer leiderschap nodig"

Professor Jan Willem Erisman is directeur van het Louis Bolk Instituut. Vanuit Bunnik wordt naarstig naar kennis gezocht op het gebied van duurzame landbouw, voeding en gezondheid. Het is niet toevallig dat het gesprek dat het Platform Kringlooplandbouw voert met Erisman een aantal keer de verbanden tussen deze drie thema’s aanhaalt. Het geeft echter ook aan dat het makkelijk een heel rommelig en onsamenhangend verhaal kan worden, vandaar dat zij de Twitter-timeline van Erisman (@jwerisman) hebben gebruikt als leidraad en gids, door het landschap dat de actuele situatie in de landbouw ons biedt. Aan de hand van enkele (re)tweets van Erisman worden verleden, heden en toekomst besproken.

Tweet 1, ‘De politiek weet al 50 jaar dat de industriële landbouw onhoudbaar is’: “Historie is geweldig,” gaat Erisman van start. “Al een jaar of veertig proberen we van alles te doen aan de veehouderij, de kwaliteit van water en lucht, etc. zónder ons te richten op het basisprobleem: te eenzijdige focus op groei.” Het is de erfenis van Sicco Mansholt (voormalig minister van landbouw in maar liefst zes kabinetten tussen 1945 en 1958) en een ander tijdsgewricht, namelijk de opbouw van Nederland na de tweede wereldoorlog. De missie was gericht op groei, moderniseren en zorgen dat er voldoende voedsel was voor de Nederlandse en Europese bevolking: ‘nooit meer een hongerwinter’.

“Het vergt leiderschap en een heldere visie en missie om hiermee aan de slag te kunnen gaan. Ik ben hier heel erg nieuwsgierig naar, want we staan voor een vergelijkbaar grote transitie die we door moeten met z’n allen. Hopelijk wordt het net zo’n groot succes als toen, maar dan is er wel meer leiderschap nodig.”

Klik hier om verder te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven