Recensie Jonathan Safran Foer - Het klimaat zijn wij

"Kies je eten met een groen hart"

Jeannette van Mullem (Puur! uit eten) schreef een boekrecensie over het nieuwste boek van Jonathan Safran Foer: Het klimaat zijn wij. Lees hier de recensie:

Wij, in het rijke westen merken pas later de gevolgen van de klimaatverandering. We merken ze wel, maar minder urgent dan in arme gebieden zoals in Bangladesh waar nu al klimaatvluchtelingen zijn. We geloven dat er ooit, ergens wel een slimme technologie komt die ons redt. Genot op korte termijn vinden we (net als de politiek) belangrijker dan het overleven op lange termijn van volgende generaties. Of we kijken naar de buren. En naar grote vervuilers als de auto-industrie en de energiebedrijven. Of naar onze eigen Nederlandse politiek met haar zogenaamd groene biomassa-installaties waar Nederland nu mee vol wordt gebouwd. Allemaal waar. Maar laten we beginnen met wat we zelf kunnen doen bij onze volgende maaltijd. Kies je eten met een groen hart en eet zoveel mogelijk plantaardig.

Volgens Jonathan Safran Foer richten we ons te veel op het terugdringen van de fossiele brandstoffen. Het beeld van schoorstenen en ijsberen klopt volgens hem niet. Natuurlijk zijn de fossiele energiebronnen ook onderdeel van het probleem, maar het probleem veroorzaakt door de veehouderij is veel groter. De klimaatverandering gebeurt niet alleen ver weg, ook dichtbij. In Nederland weten we sinds kort ook wel beter, dankzij de stikstofcrisis. Het is niet waar dat de bio-industrie de wereld voedt, de bio-industrie laat de wereld verhongeren terwijl ze hem vernietigt, zo stelt de auteur. Waarom? Omdat de industriële veehouderij jaarlijks meer dan zeven keer de hoeveelheid graan en maïs die nodig is om alle mensen te voeden wegsluist naar dieren die als voedsel dienen voor welvarende mensen.

Klik hier voor meer informatie.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven