"Landbouw kan voor de maatschappij zoveel meer betekenen"

Boerentroonrede: een ander geluid in roerige tijden

Tholen - De Bio-beurs zal op woensdag 22 januari wederom geopend worden met de Boerentroonrede. In de eerste Boerentroonrede sprak Boer Bart over zijn liefde voor het gezinsbedrijf. Dit keer wordt de Boerentroonrede geschreven en voorgedragen door Tineke van den Berg van De Stadsboerderij in Almere. Met de Boerentroonrede geeft de biologische sector het belang van de boer aan in de productie van waardevol en duurzaam voedsel. De bedoeling is dat dit een traditie gaat worden, waarbij de visie van boeren met de rest van de keten en de consumenten gedeeld kan worden.

Tineke vindt het een heel grote eer dat ze gevraagd is. "Ik werd gebeld en vroeg me in eerste instantie af waarom ze bij mij uit waren gekomen. Er is vooral veel waardering voor de manier waarop wij op allerlei manieren de maatschappij bij onze boerderij betrekken. Sindsdien zit de Boerentroonrede eigenlijk de hele dag in mijn hoofd en ik ben al vrij snel gaan schrijven. Steeds noteer ik weer iets. De rode draad ligt in ieder geval al vast."


Tineke en Tom. 

Waarom spreekt deze opdracht haar zo aan? "Het allermooiste vind ik dat ik hiermee de kans heb om in deze roerige tijden eens een ander geluid te laten horen. Geen boze toon dus, deze Boerentroonrede moet inspirerend en bemoedigend zijn. En tegelijkertijd constructief en een beetje kritisch naar onszelf. Iedereen legt momenteel de schuld bij anderen, van minister tot boer. Ik vind dat we nu juist meer dan ooit moeten kijken naar wat we zelf kunnen doen. Waarin kan de bio-landbouw nog verbeteren? Laten we als biologische sector niet denken dat we er al zijn. Zo vind ik dat gangbare mest er helemaal uit moet. Daar moeten we een slag maken. Dat kan en moet."

Maatschappelijke betrokkenheid van Stadsboerderij Almere
Uiteraard zal ze in het verhaal ook meer vertellen over hoe de Stadsboerderij Almere te werk gaat. "Ik vertrouw op hoe wij werken. We hebben een gemengd bedrijf waarmee we nog veel verder kunnen komen. Het inspireert mij ook elke dag. Ons bedrijf is zo ingericht dat het de bodemvruchtbaarheid zo goed mogelijk ondersteunt. Daarom houden we ook koeien. Dit is op landbouwkundig gebied het belangrijkste om te vertellen over ons bedrijf. Daarnaast kan landbouw zoveel meer betekenen dan alleen de voedselproductie. Dan heb ik het over allerlei maatschappelijke zaken. Denk aan consumentenvoorlichting, zorg, educatie voor kinderen. En een zinvolle werkomgeving bieden voor mensen die elders buiten de boot vallen." 

De Stadsboerderij is nog altijd volop in ontwikkeling. Zo hebben Tom en Tineke er inmiddels een tweede erf bij. Op deze boerderij kunnen mensen zelfs hun huis bouwen. Tineke: "Dit is weer een nieuwe stap in de verbinding met de maatschappij. Het is heel leuk om te zien dat dit allemaal gaande is. En onlangs is de eerste paal geslagen voor de Odin boerderijwinkel die daar komt."

Stokje overdragen
Het lastigste aspect is voor Tineke het feit dat de troonrede voorgelezen moet worden. "Met voordragen komen dingen misschien minder goed over. Het is lastig om tijdens het voorlezen de bezieling er in te leggen die ik voelde toen ik het opschreef." Aan wie zou Tineke voor de derde Boerentroonrede (in 2021) graag het stokje over willen dragen? "Dan denk ik meteen aan een jonge bio-boerin."

Voor meer informatie: 

Tineke van den Berg (Stadsboerderij): 06 15131849, info@stadsboerderijalmere.nl en www.stadsboerderijalmere.nl 

www.bio-beurs.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven