Zweden: Minder vraag naar biologisch – meer focus op export

In een marktrapport van Ekologiska Lantbrukarna (Zweedse belangenorganisatie voor biologische boeren) wordt vastgesteld dat de vraag naar biologische producten afneemt. De organisatie vindt dat supermarkten de boeren in de steek laten en roept daarom op om meer te focussen op export. De vegetarische trend, die dit jaar is ontstaan, heeft de vraag naar biologisch voedsel beïnvloed. De Zweedse consumptie van biologisch voedsel is hoog, maar de vraag neemt af. Tegelijkertijd is de productie van biologische grondstoffen toegenomen.

In het rapport is te lezen dat de productie van biologische producten sneller is gegroeid dan de vraag ernaar op de Zweedse markt. De verminderde vraag naar Zweedse producten begon al in 2017, maar toen was het nog niet zo zichtbaar. Dat kwam vooral omdat de aanvullende import van biologische producten (die enkele jaren achterliep) in die periode alleen maar bleef toenemen.

Sofia Sollén-Norrlin, bedrijfsleider bij Ekologiska Lantbrukarna: "Wat we nu zien is een triest gevolg van kortetermijnvisie. Een paar jaar geleden wilde iedereen meer biologische producten en de biologische boeren sprongen daarop in. Het duurt een paar jaar voor een boerderij over is op biologische productie en nu die bedrijven er klaar voor zijn, is de vraag op de markt afgenomen."

Productontwikkeling wordt meer gewaardeerd dan biologisch
Het grote vertrouwen in de Zweedse conventionele melk is een oorzaak van de verminderde vraag naar biologische zuivelproducten. Volgens het rapport wijzen data van Nielsen erop dat de prijsontwikkeling beter is voor conventionele producten dan voor biologische. Dat geeft aan dat nieuwe producten voornamelijk op conventionele melk zijn gebaseerd.

Yoghurt is een duidelijk voorbeeld van het belang van productontwikkeling. Conventionele yoghurtproducten kosten zo’n 20 kronen (€1,91) per liter terwijl biologische gemiddeld 18,90 kronen (€1,80) kosten. Er is dus een hogere meerwaarde in het op smaak brengen en in slimme verpakkingen dan in biologisch.

'Vega-trend' – bedreiging of mogelijkheid
In de Zweedse samenleving is nu de ‘vega-trend’ gaande: consumenten minderen op dierlijke producten en vervangen deze zoveel mogelijk door plantaardige producten. Volgens het rapport heeft de trend meer invloed op de biologische producten dan op de conventionele. De consumenten die namelijk over zijn gestapt op biologische producten, zijn sneller geneigd helemaal over te stappen op plantaardige producten als de argumenten hetzelfde zijn: gezondheid en milieu.

Het rapport concludeert dat de vega-trend, die vaak als bedreiging van de Zweedse biologische productie wordt gezien, juist geen bedreiging hoeft te zijn. Daarvoor moet de Zweedse biologische productie zich wel aanpassen aan de trend en ervan profiteren, in de hoop dat het ‘trendvoedsel’ Zweedse biologische grondstoffen bevat.

Productiewijzigingen duren lang
Het duurt vrij lang om van conventioneel over te schakelen op biologisch. Daardoor neemt de productie nog een tijd toe, ook als de markt alweer krimpt. De prognoses in het rapport tonen aan dat de productie nu zal vertragen. Voor sommige producten, zoals melk, kan dat al in 2020, terwijl de biologische vraag nog blijft stijgen tot 2021. Als de productie geremd wordt, hebben de auteurs van het rapport goede hoop dat de markt in evenwicht kan komen.

Dat de biologische vraag vermindert tegen 2021 is deels te wijten aan de biologische boeren die reageren op de signalen van de markt. Maar het hangt ook samen met het feit dat de vijfjarige milieuverbintenissen van veel biologische boeren aflopen, wat het voor hen mogelijk maakt om in 2020 te stoppen met biologische productie.

Hoop op export
Zweden exporteert al vele jaren biologisch graan naar Europa en andere delen van de wereld. Maar dat geldt niet voor verwerkte producten.

De auteurs van het rapport zien nog steeds een groei in de vraag naar biologische producten in bijvoorbeeld Duitsland. De combinatie van de groeiende vraag in Duitsland en de grote hoeveelheid biologische grondstoffen in Zweden zou kansen kunnen bieden voor Zweedse export.

Sofia Sollén-Norrlin: "Zweedse biologische boeren lopen voorop en we hebben grote groeimarkten in de buurt. Waar zijn de wil en de ideeën van de voedingsindustrie om die kans te benutten?"

Bron: ja.se


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven