Finland stelt strenge regels in voor bio-producten van buiten de EU

Onlangs is in Finland een strenge nieuwe regelgeving ingevoerd die een verbod inhoudt op het importeren van de meeste bio-producten van buiten de EU. Dit betekent dat reizigers die willen genieten van de zon in Thailand -een populaire wintervakantie voor de Finnen- extra moeten letten op wat ze proberen mee te nemen naar huis, hoewel er enkele tropische uitzonderingen zijn.

De nieuwe importregels worden zaterdag van kracht en verbieden mensen om planten, sommige zaden en zelfs fruit, groenten en bessen van buiten de EU mee te nemen zonder een speciaal fytosanitair certificaat.

Tiia Sulander-Seppänen van de Finse douane: "Reizigers moeten leren om op een geheel nieuwe manier te denken als het gaat om het meenemen van producten. Sommige reizigers weten heel goed dat vlees- en melkproducten van buiten de EU Finland niet binnen kunnen worden gebracht. Die regels breiden zich nu uit naar o.a. AGF."

Het is bijna onmogelijk voor een particulier om een fytosanitair certificaat te krijgen, maar sommige specifieke zaken zijn vrijgesteld van de nieuwe regelgeving, waaronder bananen, dadels, durian, kokos en ananas. Volgens ambtenaren maakt deze regelgeving deel uit van de doelstelling van de EU om plagen in de lidstaten aan te pakken, dus de regels gelden ook voor e-commerce. 

Bron: newsnowfinland.fi


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven