Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ronald van Marlen: "Biologische markt staat als een huis en Commissie is hier zuinig op"

Bio-landbouw duidelijk genoemd in Europese Green Deal

Tholen - Gisterenmiddag is de Europese Green Deal gepresenteerd aan het Europees Parlement. Met honderden miljarden euro's wil de nieuwe Europese Commissie van Europa het eerste klimaatneutrale continent maken (in 2050). Vanuit de bio-branche is positief gereageerd op het feit dat biologische landbouw duidelijk deel uitmaakt van het beoogde beleid. Zo moet dankzij 'The European Green Deal' het biologische landbouwareaal in Europa toe gaan nemen en moeten de plannen leiden tot het gebruik van meer duurzame praktijken, waaronder biologische landbouw.

Klik hier voor een uitvergroting van de From Farm to Fork Strategy (2 pagina's).

In het voorjaar van 2020 zal de Commissie een 'Farm to Fork Strategy' presenteren. Dat moet leiden tot een toename van biologische landbouw. De nu gepresenteerde deal is een voorstel voor een overeenkomst, opgesteld door de Europese Commissie. De lidstaten moeten hier nog mee instemmen.

Ronald van Marlen noemt het een heel mooie bevestiging voor de biologische sector. "De biologische sector wordt nog steeds gezien als één van de drijvende krachten voor de verduurzaming van de landbouw. Chapeau voor de mensen van de Europese Commissie die dit opgeschreven hebben. Zij zien dat de bio-markt zich al bewezen heeft en de meerprijs waard is. Biologisch staat als een huis en daarom is de Commissie hier zuinig op. Dit plan moet nog goedgekeurd worden en daarna volgt natuurlijk de implementatie, maar in de eerste contouren komt de bio-sector er in ieder geval goed uit. Daarna moet blijken hoe we in het geweld van alle andere landbouwvernieuwingen ons mannetje weten te staan."

Op LinkedIn zegt Ronald ook niet voor niets: 'Good news: new EU Green Deal uses the word organic!' Ronald: "Er is een verschuiving gaande van het hele begrip. In beleidsnotities van verschillende instituten zie je dat het woord biologisch verdwijnt. Daarom steekt het me ook enorm dat onze belangenorganisatie, IFOAM EU, het nu ook opeens over Agro-ecologie heeft."

Bionext-directeur Michaël Wilde reageert op LinkedIn als volgt: "Geweldig nieuws! 'The European Green Deal' zal een strategie omvatten om de biologsche landbouwmethoden in Europa te vergroten. De Europese Commissie begrijpt duidelijk dat als het gaat om het tegengaan van klimaatverandering, water- en bodemverontreiniging, verlies van biodiversiteit, gezondheidsproblemen, biologische landbouw deel uitmaakt van de oplossing in plaats van het probleem."

Klik hier voor de uitgebreide toelichting van de Europese Commissie op 'The European Green Deal'. 

Voor meer informatie: rvanmarlen@me.com