Deense prijzen bio-export voor het eerst gedaald in 2018

In het buitenland is al een aantal jaren veel vraag naar Deense bio-producten, maar de export is in 2018 voor het eerst gedaald, aldus Danmarks Statistik.

Uit de cijfers blijkt dat de Deense export van bio-producten tussen 2017 en 2018 met € 6,1 mln is gedaald en nu goed is voor iets meer dan € 0,3 mld van de Deense export. Het goede nieuws is dat de Deense Raad voor Landbouw en Voedselvoorziening voorspelt dat de export van bio-producten dit jaar en ook in 2020 weer zal toenemen.

Het leeuwendeel van de export komt in Europa terecht. Duitsland is een bijzonder fervent importeur, met een aandeel van 42%, terwijl Zweden (15%) en Azië (10%) andere grote markten zijn.

Import hoger dan export                                                                    Er wordt gezegd dat Denemarken zich voorbereidt op een exportdruk in Japan en Frankrijk volgend jaar en de raad schat dat de export in 2020 weer zal groeien tot € 0,4 mld. Bio-zuivelproducten zijn nog steeds de meest populaire Deense exportproducten en waren goed voor € 0,16 mld in 2018.

De AGF export kwam vorig jaar op ongeveer € 53 mln, terwijl rundvlees- en vleesproducten op € 46 mln kwamen. Uit cijfers blijkt ook dat Denemarken meer bio-producten importeert dan exporteert -  € 0,58 mld vorig jaar, tegen € 0,52 mld het jaar daarvoor - voornamelijk als gevolg van de verschrikkelijke oogst in 2018.

Bron: cphpost.dk

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven