Vol interesse luisteren kinderen op een basisschool in het Westland hoe bijen buiten overwinteren. Na de praktijklessen zijn al 10.000 basisschoolkinderen in het Westland en Aalsmeer enthousiast geraakt om wilde bloemen te zaaien. In 2018 zijn Rabobank Westland, Dutch Flower Group en Stichting Schiphol Leefomgeving hiermee begonnen. Verder uitrollen wordt nu ook mogelijk door het bedrijf Lubbe Lisse en stichting De Versterking.
Deborah Post laat een honingraat de klas rondgaan.
Iedereen kan zaaien
Met deze extra donatie van bloembollenbedrijf Lubbe Lisse en stichting De Versterking (een groep ondernemers die de doelstelling heeft om biodiversiteit te verstevigen) kunnen we nu 15.000 basisschoolkinderen Praktijkles Red de Bij geven. "Lubbe Lisse ondersteunt de Praktijkles want bijen en hommels zijn misschien wel hele kleine beestjes maar ze zijn superbelangrijk binnen onze land- en tuinbouw. Niet alleen voor bevruchting van groenten en planten maar ook voor de natuur in onze eigen omgeving", aldus Deborah Post, initiatiefneemster van Honey Highway.
Gras versus kleurrijke bermen
Ronald Lubbe directeur van familiebedrijf (4e generatie) Lubbe Lisse: "Wij ondersteunen dit initiatief van harte omdat we het betrekken van basisschoolkinderen en studenten bij bloemen, bijen en biodiversiteit belangrijk vinden. Wij willen als bloembollenbedrijf veel meer hectares met teelt van biologische bollen beschikbaar maken en in iedere gemeente in de buurt van de school bloembollen planten, in combinatie met inheemse wilde bloemen. Dat ziet niet alleen fraai uit, maar bovenal leveren deze nectar en stuifmeel van de streekeigen bloemen voor een lange periode voedsel aan de bijen, hommels en vlinders." Per 10 december start de praktijkles weer en Honey Highway roept scholen op zich aan te melden om mee te doen. Juffen, meesters, vaders, moeders kunnen de school aanmelden bij Honey Highway.
Waar komen de zaden vandaan?
De kinderen hebben aan Anita van Veelen van Honey Highway – die de praktijklessen Red de Bij geeft – veel vragen gesteld, zoals: 'Waar komen de zaden vandaan?'. Regelmatig wordt na de lessen in het voorjaar een strook vlakbij de school ingezaaid met wilde bloemen in samenwerking met Honey Highway. Want de enige commitment die gevraagd wordt door de Versterking en Lubbe Lisse is: meerjarige wilde bloemen! Hierbij doet Honey Highway een oproep aan meerdere stichtingen en actieve ondernemers op om dit doel ook te ondersteunen.
Anita van Veelen van Honey Highway vertelt de kinderen hoe bijen in een holle boom of korf nestelen.
Riany Burgmans van Honey Highway op weg met 60 basisschoolkinderen naar een strook vlakbij de school i.s.m. gemeente Houten.
Resultaten van Honey Highway tot nu toe
Honey Highway heeft in de afgelopen drie jaar ruim 100 kilometer (4 meter breed) bermen van wegen, spoortrajecten en dijken ingezaaid met meerjarige wilde bloemen afgestemd op de grondsoort en regio. Grote overheidsinstanties werken volop mee aan Honey Highway zoals: ProRail, Rijkswaterstaat en verschillende Provincies. "Zij nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en ondersteunen daarom van harte ons initiatief", aldus Deborah Post.
Voor meer informatie: www.honeyhighway.nl