Lamberdina's Hoeve gaat voor grote milieuwinst

"Om grensverleggend te werken is het eerst nodig om over je eigen grenzen heen te stappen"

Eric Thielen van Lamberdina's Hoeve, een duurzame, biologische kippenboerderij in Castenray ervaart het als een uitdaging dat de agrosector onder een vergrootglas ligt. Lees hieronder zijn blog.

De agrosector, ligt onder een vergrootglas. Ik ervaar dat niet als een probleem maar als een uitdaging. Ondernemen in de 21ste eeuw doe je niet alleen vanuit economisch perspectief maar veel meer vanuit een groeiend maatschappelijk bewustzijn. De wereld is groter dan mijn kleine stukje land. Maar dat kleine stukje land is wel een wezenlijk onderdeel van onze aarde.

Om grensverleggend te werken is het eerst nodig om over je eigen grenzen heen te stappen. Letterlijk en figuurlijk. Het begint met een kritische blik naar jezelf. Al heel snel zie je dan je eigen beperkingen en ga je opzoek naar mensen die hetzelfde gedachtegoed hebben maar ook beschikken over specialistische kennis. Economische, politieke en sociaal- maatschappelijke belangen staan niet los van elkaar, maar zijn onlosmakelijk verbonden. Normen en waarden spelen hierin een essentiële rol. We hebben elkaar de vraag gesteld: hoe kan het beter? Wat hebben we daarvoor nodig? Is het mogelijk? En als het niet mogelijk is, hoe zorgen we dan dat het mogelijk wordt!

Op Lamberdina's Hoeve hebben we een liaison van dierenwelzijn en milieuwinst gecreëerd. Dat is uniek te noemen. We hebben het ultieme leefklimaat voor de kippen maar hebben ook hoog ingezet op het behalen van milieuwinst. De veertien stallen, elk met 2.850 hennen, worden energieneutraal verwarmd met zonnepanelen. Het biologische voer krijgen 'de dames' allemaal inpandig. De volledige stal van Lamberdina’s hoeve wordt geventileerd via ECO units. In onderzoek aan ECO units is aangetoond dat deze circa 80% van het fijn stof afvangen. In de stal zullen fijnstof emissiemetingen plaatsvinden, uitgevoerd door Wageningen UR Livestock Research. Het (fijn-) stof dat ophoopt in de ECO units zal periodiek (minimaal wekelijks) uit de unit gewassen worden. Het vuile water met stofdeeltjes wordt vervolgens gereinigd in een trommelfilter. Door met dit water de ECO units te spoelen zal er ook intensief contact zijn met de uitgaande lucht, water verdampt en zal afkoelen. De ingaande lucht koelt hierdoor ook. Een groot deel van de tijd zal de uitgaande lucht op deze manier bevochtigd worden om koeling van de ingaande lucht te bereiken. De ECO units fungeren als een luchtwasser. ammoniak zal oplossen in het water. De verwachting is dat minimaal 50% (of meer) van de ammoniak oplost in het water. De ammoniak emissiemetingen worden uitgevoerd door Wageningen UR Livestock Research conform het geldende meetprotocol.

De familiegeschiedenis heeft me geleerd dat geen enkel systeem blijft bestaan. Je bent nooit de beste en als je dat bent, ben je dat maar voor even en wordt je alweer ingehaald. In mijn beleving is dat goed. Het betekent dat het eigenbelang niet meer voorop staat en dat we wetenschap en techniek gebruiken om met elkaar te doen waartoe de omstandigheden ons uitdagen en die aanleiding geven om het nog beter te gaan doen.

De partners van Lamberdina's Hoeve, hebben het fundament gelegd onder mijn droom. De mannen en vrouwen in mijn team zijn de bouwstenen. Je kunt een fantastische visie hebben maar als jouw team die visie niet deelt, sta je nergens.

Grensverleggend ondernemen is op Lamberdina's Hoeve duurzaam zorg dragen voor mens, kip, natuur en omgeving. En dat is een volwaardige manier van leven.

Bron: LinkedIn, auteur Eric Thielen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven