Nieuwe methode om te zien of een sinaasappel bio is of niet

Een groep Spaanse onderzoekers van het centrum Alameda del Obispo (Cordoba), onderdeel van het Andalusisch Instituut voor Onderzoek en Onderwijs in de Landbouw, Visserij, Voedselproductie en Biologische Teelt (IFAPA), heeft een studie uitgevoerd met de titel ‘A holistic approach to authenticate organic sweet oranges (Citrus Sinensis L. cv Osbeck) using different techniques and data fusion’. In het kader van de studie hebben ze een systeem ontwikkeld dat bio-sinaasappelen van het conventionele fruit onderscheidt op basis van een combinatie van natuurkundige technieken en chemische processen die verschillende delen van het fruit analyseren. De resultaten zijn 100% betrouwbaar. Men kan achterhalen wie het fruit geteeld heeft en waar. Dit is voor de markt en de consument heel belangrijk geworden. De nieuwe, nauwkeurige en streng wetenschappelijke techniek kan nu bevestiging bieden van een bewering die voorheen louter gestoeld was op de bezoeken van technici aan de teeltbedrijven.

“In het onderzoek haalden we de sinaasappel uiteen in drie delen: schil, vruchtvlees en albedo, de witte binnenkant van de schil, wat precies het gedeelte is dat de interessantste gegevens voortbrengt”, beweert Gema Pereira, onderzoekster van IFAPA en co-auteur van de studie. In een eerste fase werd gekeken naar de nutritionele aspecten van het fruit door een analyse van het vochtgehalte, stevigheid, zuurtegraad en suikerniveau. Daarnaast werden er nog twee andere specifieke analyses uitgevoerd.

Een analyse van de antioxidantverbindingen polyfenolen bracht andere resultaten voort bij de sinaasappelen die zonder chemische additieven geteeld waren. De tweede test werd uitgevoerd om het stikstof van het fruit te evalueren. Stikstof ondergaat immers lichte isotopische wijzigingen wanneer het deel uitmaakt van verbindingen zoals ammonium, ureum of nitraten. Deze test geeft aan of meststoffen gebruikt zijn.

Massaspectografie droeg bij aan de nauwkeurigheid van de studie. Het is een techniek die het mogelijk maakt de chemische elementen van een stof te kennen. Ook werd een vloeistofchromatografie uitgevoerd om de aanwezige verbindingen natuurkundig te scheiden.

De nieuwe IFAPA-methode verifieert met een wetenschappelijke analyse of er in de teelt gewasbeschermingsmiddelen gebruikt zijn waarvoor tot op heden alleen een inspectiebezoek aan de boomgaard uitsluitsel bracht. De volgende stap van de experts is het toegankelijk maken van de techniek, zodra 100% betrouwbaarheid is verkregen.

Bron: interempresas.net


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven