Leo Tjoonk (Agrifirm):

"Met huidige biologische graskuil 2 kilogram meer melk uit eigen ruwvoer"

900 VEM en 145 gram ruw eiwit. Zo ziet de gemiddelde biologische graskuil van dit jaar eruit. Door deze mooie graskuilen kan de boer wellicht dit jaar meer melk uit eigen ruwvoer halen. 

"Gemiddeld zijn de biologische kuilen van dit jaar van betere kwaliteit dan vorig jaar. De gemiddelde voederwaarde komt uit op 900 VEM, met een spreiding van 650 tot 1.000 VEM. In vergelijking met vorig jaar is dit 30 VEM per kg drogestof hoger. Door deze betere kwaliteit kunnen uw dieren ruim 0,5 kg drogestof meer uit ruwvoer opnemen. De hogere drogestofopname in combinatie met de hogere voederwaarde geeft dat uw koeien 1 tot 2 kg meer melk uit eigen ruwvoer kunnen produceren", rekent nutritionist Leo Tjoonk voor.

Eiwit van eigen land
Het ruw eiwitgehalte in de biologische graskuilen varieert van 100 tot 220 gram en ligt gemiddeld op 145 gram. Een mooie start om een hoog aandeel eiwit van eigen land te realiseren.Ruwvoer aanvullen
De droogte speelde parten in het afgelopen grasseizoen, waardoor de grasopbrengst bij veel biologische veehouders tegen viel. Omdat ook vorig jaar de opbrengst al tegen viel door de droogte, is de ruwvoerpositie op veel biologische bedrijven te krap. Vraag de Agrifirm-adviseur naar de mogelijkheden bij een ruwvoertekort.

Voorkom broei
Het in- en uitkuilen is de laatste belangrijke stap naar beter ruwvoer. Een vlak snijvlak, de kuil zo min mogelijk openleggen en los voer direct opruimen. Dat helpt om broei na het openen van de kuil zoveel mogelijk te beperken.

Rantsoen aanvullen
Kies op basis van de eigen kuilanalyse een passende aanvulling. Neem voor advies contact op met Agrifirm. Bekijk hier direct het assortiment Biologisch rundveevoer of bel de klantenservice op telefoonnummer 088 488 29 80.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven