Sneller een schade-uitkering voor Nederlandse telers na aanpassing Brede Weersverzekering

Boeren en tuinders hebben steeds vaker te maken met de gevolgen van veranderende weersomstandigheden in de teelt van gewassen. Om zich hier beter tegen te kunnen beschermen, publiceerde minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gisteren een wijziging van de subsidieregeling voor de Brede Weersverzekering in de Staatscourant.

Vanaf 1 januari 2020 kunnen boeren eerder een schade-uitkering ontvangen bij oogstschade door slecht weer.
Minister Schouten: “De droogte van de afgelopen zomers heeft ons allemaal geraakt. Ik wil ervoor zorgen dat boeren zich beter kunnen beschermen tegen financiële verliezen bij een slechte oogst door extreem weer. Daarom zorgen we ervoor dat boeren met een Brede weersverzekering eerder aanspraak kunnen maken op een schadevergoeding. Ook maken we de verzekering aanzienlijk goedkoper, zodat de keuze voor een Brede weersverzekering makkelijker wordt.”

De schade die agrarisch ondernemers oplopen, door factoren waar zij zelf geen invloed op hebben, is ingrijpend. Boeren en tuinders krijgen bij extreem weer te maken met inkomstenverlies door mislukte oogsten. De Brede weersverzekering is een belangrijk instrument waarmee akkerbouwers en tuinbouwondernemers hun financiële risico’s kunnen afdekken in geval van extreem weer.

Het ministerie van Financiën heeft in het wetsvoorstel Belastingplan 2020 het voorstel opgenomen om premies voor de Brede weersverzekering vanaf het komende verzekeringsjaar vrij te stellen van assurantiebelasting (21%). Hierdoor betaalt de boer straks naar verwachting een (aanzienlijk) lager bedrag voor de verzekering van zijn gewassen. Wageningen Economic Research verwacht dat hierdoor een groter aantal ondernemers een brede weersverzekering zal afsluiten.

Daarnaast maakt minister Schouten mogelijk dat boeren eerder een schade-uitkering kunnen ontvangen voor een slechte oogst door weersomstandigheden. Wanneer een boer een financiële schade van meer dan 20% van de normale opbrengst lijdt door toedoen van het weer, mag de verzekeraar al de schadevergoeding gaan uitkeren. Tot dit jaar mocht de gesubsidieerde Brede weersverzekering pas uitkeren als de schade meer dan 30% was.

Bron: Rijksoverheid


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven