POV zoekt nog varkenshouders om deel te nemen aan blootstellingsonderzoek

De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) zoekt varkenshouders die mee willen doen aan een onderzoek naar blootstelling aan stof. De bedrijfsbezoeken vinden plaats van november 2019 tot en met mei 2020. Er zijn in totaal 50 bedrijven voor het onderzoek nodig.

De Inspectie SZW heeft in 2018 controles uitgevoerd naar arbeidsomstandigheden in de varkenshouderij. Hierbij is onder andere gelet op gezondheidsrisico’s ten gevolge van stalklimaat en stof. Varkenshouders zijn vervolgens gesommeerd binnen 6 maanden een blootstellingsonderzoek uit te voeren op het bedrijf. De POV heeft besloten dit onderzoek collectief op te pakken omdat dit voor een individueel bedrijf te omvangrijk en kostbaar is.

Onderzoeksinstituut IRAS is inmiddels begonnen met het onderzoek. Op 50 varkensbedrijven wordt de blootstelling aan stof gemeten. Er is gekozen voor een sectorbrede aanpak, waarin vermeerderings-, vleesvarkens-, gesloten, biologische bedrijven en nieuwe concepten zijn vertegenwoordigd. De POV zoekt varkenshouders, die mee willen doen aan dit onderzoek. Bij volledige deelname ontvangt een varkenshouder een financiële vergoeding van 100 euro ter compensatie voor de tijd en de moeite.

Zie voor meer informatie over het onderzoek en de wijze van aanmelden een brochure op de site van de POV.

Bron: LTO Noord


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven