Alnatura gaat sterk het nieuwe decennium in

Met een omzetstijging van 9,5 procent, de grootste groei sinds vijf jaar, heeft Alnatura het boekjaar 2018/2019 op 30 september 2019 afgesloten. De bio-handelaar uit Darmstadt behaalde 901 miljoen euro netto en groeit daarmee duidelijk sterker dan de totale bio-markt, die in 2018 een groei van 5,5 procent vertoonde.

Alnatura oprichter en directeur Götz Rehn: "We gaan gezond en met veel nieuwe ideeën het nieuwe decennium in. Onze belangrijkste opgave is nog steeds om de biologische landbouw te bevorderen. Want biologische landbouw is een vorm van actieve klimaatbescherming en een breed publiek staat op het punt dit te erkennen. Al sinds 35 jaar laten we met Alnatura zien dat economie de mensen kan dienen zonder de aarde te schaden."

Al sinds vijf jaar steunt Alnatura biologische landbouwinitiatieven die conventionele bedrijven moet stimuleren om over te stappen op biologische landbouw. Hiervoor ondersteunt Alnatura ook het NABU-project 'Gemeinsam Boden gut machen'. Meer dan 11.000 hectare nieuw bio-areaal kon hiermee reeds gerealiseerd worden. Voortdurend worden er ook producten van deze nieuwe bio-boeren in het lokale assortiment van de Alnatura Super Natur markten opgenomen.

Alnatura Produkte: de hoogste bio-kwaliteit, verpakkingen en dierenwelzijn in de focus 
Met inmiddels meer dan 1.350 verschillende bio-producten is Alnatura het merk met het omvangrijkste bio-assortiment in Duitsland.
Een zo spaarzaam mogelijke inzet van suiker en zout is sinds de oprichting van Alnatura één van de belangrijkste richtsnoeren voor de productontwikkeling. Continue wordt er gecontroleerd bij welke producten het suiker- en zoutgehalte nog verder gereduceerd kan worden.

Ook bij de inzet van gerecycled kunststof slaat Alnatura innovatieve wegen in: bij de verpakkingen van honing en plantaardige zoetmiddelen wordt er momenteel overgestapt op PET-recyclaat. Andere Alnatura PET-verpakkingen zullen volgen.

Verder zet Alnatura zich in voor dierenwelzijn, bijvoorbeeld met het broederhanen-concept. Hierbij wordt het doden van hanen in de eierproductie tegengegaan.

'Alnatura Super Natur Märkte': engagement tegen levensmiddelverspilling
Vier nieuwe filialen opende de bio-handelaar in het afgelopen boekjaar 2018/2019, waaronder in Erfurt de eerste Alnatura Super Natur Markt van Thüringen. Een vijfde filiaal in Freiburg, een derde filiaal in Regensburg en een achtste filiaal in Hamburg breidden het filiaalnetwerk uit naar in totaal 133 filialen in 13 deelstaten. In het komende jaar staan er filiaalopeningen in onder andere Starnberg, Stuttgart, Dresden, Eimeldingen, Offenburg en Kiel gepland.

Jaarlijks gooit men alleen al in Duitsland elf miljoen ton levensmiddelen weg, waarvan 52 procent in privéhuishoudens en vier procent in de handel. Om levensmiddelverspilling tegen te gaan maakt Alnatura al vele jaren gebruik van een slim productbestelsysteem, dat een nauwkeurige bestelling voor elke specifieke verkoopdag mogelijk maakt. Levensmiddelen die nog eetbaar zijn maar die niet meer door de klanten gekocht worden, doneert Alnatura aan verschillende sociale initiatieven.
Sinds de zomer van 2019 werkt Alnatura in haar filialen in Berlijn ook samen met het initiatief 'Too Good To Go'. Via deze app kunnen niet meer verkoopbare levensmiddelen tegen een voordeligere prijs af worden gehaald. De samenwerking moet in 2020 naar alle Alnatura filialen worden uitgebreid.

Alnatura werkgemeenschap
Met 3.221 medewerkers (+ 5,5 procent) aan het einde van het afgelopen boekjaar is de Alnatura werkgemeenschap zo groot als nooit tevoren in de 35-jarige bedrijfsgeschiedenis. Deze groeikoers komt ook tot uitdrukking in de uitbreiding van de directie: Kristina Büttner is voortaan binnen de directie naast Götz Rehn, Rüdiger Kasch en Herwarth van Plate actief en daarbij verantwoordelijk voor productmanagement, merkcommunicatie en digitaal.

Bron: Alnatura 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven