27 en 28 november in Kamerik

Congres Natuurinclusieve landbouw in het teken van inspiratie, integraal denken en ambitie

Op 27 november en 28 november organiseert het Louis Bolk Instituut in Kamerik samen met een aantal partnerorganisaties het tweedaagse congres Natuurinclusieve landbouw. Dankzij de stikstofcrisis staat natuurinclusieve landbouw extra in de belangstelling. Stikstofexpert Jan Willem Erisman: "De natuurinclusieve landbouw kan een grote bijdrage leveren aan het oplossen van het stikstofprobleem doordat het uitgaat van lage stikstofinput en natuurlijke kringlopen waardoor er weinig verspilling is en de kosten laag zijn. Dit type landbouw levert bovendien allerlei andere belangrijke diensten zoals biodiversiteit, CO2-vastlegging, schoon water en een aantrekkelijk landschap om te wonen en te recreëren." Erisman schreef hier samen met Rosemarie Slobbe een boek over dat aan minister Schouten zal worden aangeboden, waarna zij haar visie op de rol van biodivers boeren in het landbouwbeleid zal geven.

De eerste dag ligt de focus op voorbeelden van de kracht en de toekomst van de natuurinclusieve landbouw. Sessies met praktische voorbeelden over bijvoorbeeld de winst voor weidevogels en insecten worden afgewisseld door workshops over agrarische verdienmodellen en de toekomst van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Erisman: "Ook besteden we uitgebreid aandacht aan de kennisagenda: welke kennis is er voldoende en op welke onderwerpen is juist meer kennis nodig. We verwachten een grote opkomst van agrariërs, beleidsmakers en onderzoekers."

Dag twee is speciaal voor het onderwijs vanuit de Greendeal en het EU project Greener Future for Young Farmers. Rosemarie Slobbe, business developer bij Kenniscentrum Natuur en Leefomgeving: "Als we natuurinclusieve landbouw goed van de grond willen krijgen is het essentieel dat zowel de huidige studenten als toekomstige boeren of werknemers in de agroketen veel meer kennis krijgen over de integrale werking van de natuur voor de landbouw, bijvoorbeeld de werking van het bodemleven, de functie van bloemen, insecten en landschapselementen. Dan hebben zij een goede basis om dit in de praktijk toe te gaan passen."

Klik hier voor meer informatie over het congres. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven