Jurrien Roossien, DO-IT:

"Bij ons kun je ook een pallet bestellen met verschillende ingrediënten"

DO-IT is een import- en exportbedrijf dat producten verhandelt van over de hele wereld. Dit zijn grotendeels bulkproducten zoals sojabonen, rijst en pasta. Daarnaast heeft DO-IT een uitgebreide lijn consumentenartikelen onder de merken La Bio Idea en Amaizin. Bovendien verzorgt DO-IT verpakkingen voor een aantal (huis-)merken en grootverpakkingen voor de horeca. En dit alles 100% biologisch.

Ambacht
DO-IT bedient allerlei soorten bedrijven. Onder meer doordat zij hun klanten de unieke mogelijkheid biedt om mixed pallets te bestellen. Jurrien Roossien, Ambassadeur van DO-IT. "Bij veel andere handelsbedrijven kun je alleen pallets inkopen met één productsoort. Bij ons kun je echter ook een pallet bestellen met verschillende ingrediënten. Deze manier van werken heeft als voordeel dat bedrijven die beginnen met bio (en waar biologisch nog klein is) of bedrijven die maar een paar biologische producten in hun lijn hebben, ook bij ons terecht kunnen. Noem het de ambachtelijkheid van DO-IT. De mensen in ons magazijn leren elkaar hoe je dit soort bestellingen het best kunt samenstellen. Het gaat simpele trucjes als: leg nooit de chips onderop. Klinkt simpel, maar een computer bedenkt dat niet."

Andere wereld
De kwaliteit van alle producten staat vanzelfsprekend hoog in het vaandel. Jurrien: "Veel van wat hier binnenkomt, komt van ver. Sommige producten gaan wel twee keer over de evenaar. Door de warmte en de reistijd kunnen insecten een probleem vormen. Hiervoor hebben we de beschikking over een speciaal apparaat dat de insecten die zijn meegereisd verwijdert. Verder zijn grondstoffen bij ons zoals ze van het land komen. Gangbare bedrijven zien een mix van allerlei verschillende maten nootjes en vragen ons waarom we alles door elkaar gooien. Maar in werkelijkheid is het andersom. In de gangbare industrie wordt alles uit elkaar gehaald en op maat gesorteerd. Maar dat is niet hoe het in de natuur groeit."

Betrokken handelspartner
DO-IT bestaat al meer dan 25 jaar. In al die jaren hebben ze goede relaties opgebouwd met hun leveranciers. Dit hebben ze onder meer te danken aan hun betrokken houding. Jurrien: "Sommige boeren willen graag omschakelen naar biologisch, maar beschikken niet over de kennis of (financiële)middelen. Hen helpen we met bijvoorbeeld de voorfinanciering van zaadgoed en advies. Zo zijn er meerdere internationale projecten waarin we een soortgelijke actieve rol spelen. Hierdoor leren we de mensen én de producten goed kennen. Deze vorm van transparantie is van groot belang. Wij blijven onze boeren daarom ook regelmatig opzoeken, zodat we weten hoe het met ze gaat en wat er speelt."
 
Begin bij jezelf
Bij DO-IT wordt er ook op allerlei niveaus gewerkt aan duurzaamheid. "Je moet bij jezelf beginnen", vertelt Jurrien. "Met EKO hebben we nagedacht over hoe je als handelsbedrijf je eigen duurzaamheid in beeld kunt brengen. Nadat je dit gedaan hebt, kun je op alle plekken in je onderneming zoeken naar mogelijkheden om verder te verduurzamen: van het magazijn via de kantine tot het industrieterrein. Het is belangrijk dat duurzaamheid breed gedragen wordt binnen de organisatie. Als je gaat kijken binnen je eigen bedrijf, zul je zien dat op bijna alle afdelingen wel een paar mensen rondlopen die gevoel hebben voor duurzaamheid. Zij kunnen de kartrekkers worden in dit proces."

Omgeving
Niet alleen binnen de eigen organisatie maar ook in hun directe omgeving is DO-IT bezig met verduurzaming. "Wij zitten met ons bedrijf op een industrieterrein en nu is het idee ontstaan om te kijken of we afvalstromen kunnen combineren met andere bedrijven hier in de buurt. Of als we er bijvoorbeeld voor kiezen om zonnecollectoren te plaatsen op ons gebouw, deze stroom ook door andere bedrijven gebruikt kan worden." Zo probeert DO-IT een voorloper te worden op het gebied van duurzaamheid en anderen te inspireren door nieuwe samenwerkingsvormen. Jurrien: "Soms heb je als bedrijven ogenschijnlijk niks met elkaar gemeen, maar blijkt dat je elkaar op het gebied van duurzaamheid kunt versterken. En dat is uiteindelijk waar het om gaat."

Bron: EKO-keurmerk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven