In Blumenau wordt al 30 jaar biologisch geteeld

Al dertig jaar wordt er in Blumenau biologisch geteeld. Het begon met groenten en sla, inmiddels wordt er een compleet bio-assortiment aangeboden.

Op 1 oktober 1989 schakelde tuinbouwingenieur Rudolf Speckhan met 11 hectare van het ouderlijk bedrijf over op biologische landbouw en trad hij toe tot de Bioland-vereniging. Sinds 1992 verkoopt hij onder dit merk. Vanaf 1991 werden koolrabi, verschillende koolsoorten, sla, prei, radijs en kruiden ook in de Bioland-groententoog aan de Südstraße 19 verkocht. Vervolgens werd er in 1996 in Blumenau een nieuwe boerderijwinkel met een compleet biologisch assortiment geopend. Inmiddels omvat het assortiment meer dan 1.000 producten. De hoofdproducten van de boerderijwinkel zijn meer dan zeventig kaassoorten, bijna 85 verschillende wijnen en natuurlijk de vele lekkere groentensoorten en aardappelen uit eigen teelt. Broccoli, vele pompoensoorten, prei, boerenkool, veldsla en postelein worden eveneens in de boerderijwinkel aangeboden. In de zomer groeien er tomaten, komkommers, aubergines evenals gele, rode en groene paprika's in folietunnels. Drie jaar geleden heeft een Bioland-imker zich met tien bijenvolken op het erf van Rudolf gevestigd. Deze honing wordt ook in de boerderijwinkel verkocht. Helemaal nieuw sinds 2019 is de teelt van watermeloenen.

Wat is het bijzondere aan biologische wijn?
Biologische wijndruiven worden niet met synthetische middelen bespoten, maar op natuurlijke wijze met hoornspaanders, mest en steenmeel bemest. Ook wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke natuurfosfaten en zoutarme kalibemesting. Een belangrijk aspect is ook dat er veel nuttige insecten - zoals sluipwespen en gaasvliegen – op de biologische wijnberg leven. Wie biologische wijn drinkt, draagt automatisch bij aan milieubescherming.

In de boerderijwinkel zijn ongeveer 85 wijnsoorten van biologische kwaliteit te vinden. Bij de rode wijnen zijn de wijnstokrassen Merlot, Spätburgunder, Dornfelder, Tempranillo, Syrah, Cabernet Sauvignon, Schwarzriesling, Trollinger en enkele Cuvees (een mengeling van verschillende wijnstokrassen) vertegenwoordigd. Tot de witte wijnen horen Sauvignon Blanc, Riesling, Chardonnay, Grüner Veltliner en de Siciliaanse Grillo. Van champagne en prosecco zijn er elk twee soorten in de winkel. De meeste rosé wijnen zijn Cuvees, daarnaast worden er ook rosé wijnen zoals de Spaanse Tempranillo en Garnacha aangeboden.

Zwaluwvriendelijke omgeving
Momenteel teelt het bedrijf op 45 hectare, waarvan 20% als areaal voor bloemenmengsels gereserveerd is: de natuur moet niets te kort komen. Meestal wordt er een meerjarig bloemenmengsel gezaaid, bestaande uit achttien verschillende bloeiende planten. Door de werkwijze, die dicht bij de natuur ligt, hebben veel insecten zich er gevestigd, waardoor ook zwaluwen werden aangetrokken. Afgelopen zomer vestigden vijftien huiszwaluwpaartjes zich bij de boerderijwinkel en tien boerenzwaluwpaartjes vestigden zich in de schuur. In de zomer is de lucht rondom het bedrijf vol met zwaluwen en in de appelweide vinden nuttige insecten zoals sluipwespen en roofmijten een overwinteringsmogelijkheid. In de zomer houden ze vervolgens ongedierte op afstand.  De biologische landbouw produceert dus niet alleen gezonde levensmiddelen, maar helpt de natuur ook haar biodiversiteit te behouden en te verbeteren.

Bron: AUEPost


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven