Wereldwijde spreiding van bio-boeren

Voor een analyse in het kader van 'Landbouwsystemen: wereldwijde verspreiding van bio-boeren' richtten de onderzoekers zich op een aantal kernpunten:  

  • De locaties van gecertificeerde bio-boeren over de hele wereld.
  • Analyse van de sociaaleconomische, klimatologische en bodemomstandigheden waarin bio-boeren zich bevinden.
  • Het verschil tussen de locaties van bio en conventionele boeren.
  • De invloed van de nabijheid van markten op de concentratie van bio-boeren in ontwikkelingslanden.
  • Toegang voor boeren in arme gebieden tot certificering.

Biologische landbouw wordt voorgesteld als een haalbare manier om de milieu-effecten van de landbouw te verminderen, om betere producten aan de consument te leveren en om het inkomen van boeren te verbeteren. Hoe biologische landbouw over de wereld verspreid is, is niet bekend. Met behulp van registraties van bio-boeren is hun wereldwijde verspreiding in kaart gebracht en gerelateerd aan lokale sociaaleconomische, klimatologische en bodemomstandigheden. De onderzoekers laten zien dat bio-boeren vooral aanwezig zijn in gebieden met gunstige sociaaleconomische en klimatologische omstandigheden, zowel wereldwijd als binnen landen.

Binnen de ontwikkelde landen verschillen de locaties van bio-boeren vaak niet beduidend van de locaties van conventionele boeren. In ontwikkelingslanden bestaan wel grotere verschillen en concentreren bio-boeren zich in de meer toegankelijke en ontwikkelde gebieden. De onderzoeksresultaten wijzen erop dat boeren in arme gebieden onvoldoende toegang hebben tot certificering en markten. Om de verspreiding van de biologische landbouw te bevorderen, zouden zaken als certificering en voor de bio-landbouw belangrijke middelen zich moeten richten op boeren in gebieden met een lagere markttoegang en hogere armoedeniveaus om de waardeketens van bio-producten in deze gebieden te verbeteren.

Bron: www.sciencedirect.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven