Wordt voeding op basis van lucht nieuwste voedseltrend?

"Voedsel op basis van lucht zou weleens de nieuwste grote voedseltrend kunnen zijn", zegt Air Protein, een Amerikaans bedrijf dat zegt als eerste ter wereld een vegan vleesvervanger te hebben ontwikkeld met elementen die in de lucht kunnen worden gevonden.

De vleesvervanger wordt gemaakt met hernieuwbare energie om kooldioxide, zuurstof en stikstof om te zetten in eiwitten die rijk zijn aan vitaminen en mineralen. Het heeft ook soortgelijke aminozuren als vlees en zou biologisch en GGO-vrij zijn, aldus het merk.

De vleesvervanger, die is ontwikkeld door wetenschappers in Kiverdi, is gebaseerd op een 'gesloten koolstofkringloop', geïnspireerd door NASA's pogingen om voedsel te produceren voor een jaarlange ruimtereis met beperkte middelen. Uitgeademde CO2 zou hierbij door microben worden geconsumeerd, die vervolgens voedsel produceren dat mensen eten, en die mensen ademen vervolgens de CO2 weer uit.

De microben, hydrogenotrofen genoemd, gedragen zich dan als planten die kooldioxide omzetten in voedsel en energie.

Waarom hebben we dit nodig?
Voor de productie zou volgens de makers aanzienlijk minder land worden gebruikt dan voor de dierlijke landbouw. Zij zeggen dat dit van cruciaal belang zal zijn om aan de toegenomen vraag naar voedsel te voldoen, aangezien de United Nation Food and Agricultural Foundation voorspelt dat boeren hun voedselproductie met 70% zullen moeten verhogen met slechts 5% meer land om de verwachte groeiende bevolking van 10 miljard mensen in 2050 te kunnen voeden.

De stap om dit onorthodoxe voedselsysteem te creëren was een reactie op de huidige voedselproductie die verantwoordelijk is voor meer dan 20% van de broeikasgassen, meer dan al het vervoer samen. Ondertussen gebruikt het ongeveer 37% van het landoppervlak van de planeet; een gebied dat gelijk is aan het heel Afrika en Zuid-Amerika samen.

"De statistieken zijn duidelijk. Onze huidige hulpbronnen staan onder extreme druk, zoals blijkt uit de brandende Amazone als gevolg van de ontbossing en de steeds verder toenemende droogte. We moeten meer voedsel produceren met een verminderde afhankelijkheid van land en watervoorraden. Vlees op basis van lucht is een oplossing voor deze problemen en meer", zegt de directeur van Air Protein, Dr. Lisa Dyson. 

"De wereld omarmt plantaardig vlees en wij geloven dat vlees op basis van lucht de volgende evolutie is van de duurzaam geproduceerde voedselbeweging die zal dienen als een van de oplossingen om de groeiende bevolking te voeden zonder onze natuurlijke hulpbronnen onder druk te zetten".

De lancering van het vlees van Air Protein komt vlak na een vergelijkbaar bericht van het Finse bedrijf Solar Foods, dat zegt een natuurlijke proteïnebron te hebben ontwikkeld met behulp van water, CO2, en hernieuwbare energie, en die gebruikt kan worden bij de productie van laboratoriumvlees.

Bron: Euronews (Rachel Graham)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven