Suzanne Abbring verdedigt doctoraal onderzoek

"Rauwe koemelk beschermt tegen ontstaan van astma en voedselallergieën"

Allergieën als astma en bepaalde voedselallergieën zijn wellicht te voorkomen door het drinken van rauwe koemelk. Dit blijkt uit een door Suzanne Abbring uitgevoerd doctoraal onderzoek, volledig gewijd aan rauwe melk. Zij verdedigde haar onderzoek uitgevoerd in het kader van een promotie aan de Universiteit Utrecht gisteren (woensdag 11 december). Voor het eerst is er een doctoraal onderzoek helemaal gewijd aan rauwe melk. Suzanne gebruikte hiervoor muizenmodellen voor astma en allergie. Zij toont onder meer aan, dat op het moment, dat melk verhit is boven de 65oC, de allergeniteit opgeroepen wordt. Het geldt zowel voor de rauwe volle melk, rauwe ontroomde melk als ook de zoete rauwe wei-fractie. Telkens leidt verhitting tot het uitlokken van een allergische reactie. De wei-fractie is nog steeds complex qua samenstelling en bevat vele hittegevoelige eiwitten, die of denatureren of hun functionaliteit verliezen. Dit is onder meer het geval bij wei-eiwitten die het immuunsysteem ondersteunen.

Bijzonder is verder, dat het muizenonderzoek voortbouwt op onderzoek in jonge kinderen eerder uitgevoerd in Duitsland; kinderen die leden aan meerdere allergieën. Ook deze kinderen konden alleen de rauwe melk verdragen, niet de melk uit de winkel, die gepasteuriseerd en gehomogeniseerd was.

Voorafgaand aan de promotie werd een door de afdeling Immunofarmacologie besloten symposium georganiseerd met verschillende leidende onderzoekers uit Europa met betrekking tot de afweermechanismen bij allergie en de betekenis van rauwe melk hierbij. Het onderzoek in Utrecht zal in de komende jaren verder worden verdiept en uitgebreid richting rauw gefermenteerde producten, zoals kefir.

Koen Mulder van Raw Milk Company reageert als volgt op de het onderzoek en de verdediging hiervan: "André en ik waren zelf ook aanwezig bij het symposium vooraf en de verdediging. Suzanne heeft duidelijk klinisch bewijs gevonden voor de stelling dat rauwe melk astma en voedselallergie kan voorkomen. Deze effecten zijn hiervoor alleen gevonden in epidemiologische studies. Ook al is verkoop van rauwe melk in Nederlandse detailhandel niet toegestaan, de effecten blijven wel bewaard in onze RauwPower gefermenteerde zuivel van rauwe melk. Dit is toegestaan in Nederland en dus nu al veelbelovend voor mensen met astma of allergieën, of voor kleine kinderen bij wie je dit wil voorkomen. Dit is in lijn met de ervaringen die wij al jarenlang horen van gebruikers van RauwPower zuivel. We hopen dat deze studie aanleiding geeft voor medisch professionals om hun kijk op rauwmelkse zuivel bij te stellen."

Voor meer informatie: www.uu.nl, www.rawmilkcompany.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven