Douwe en Bertha Zijlstra uit Hallum zijn al meer dan tien jaar actief met de kweek van algen. Hun zoektocht naar de juiste teeltechniek en afzet kwam uit bij het bedrijf Eco Protecta, dat de algen verwerkt in een bio-stimulator.
Het bedrijf Kelstein Greencirclefarming bestond aanvankelijk uit drie onderdelen: een melkveebedrijf, een biovergister en een algenkwekerij. De algenteelt draaide voor een groot deel op de warmte, CO2 en ammoniak die vrijkwam uit de mestvergister. Na de overstap op een biologische bedrijfsvoering werd de biovergister stilgezet en de teelt van de algen werd vereenvoudigd en verplaatst naar waterbassins van in totaal 3.000 kuub in de buitenlucht.
Bij de teelt van algen zorgt de afzet voor de grootste belemmeringen, vertelt Douwe Zijlstra. "Onze eerste insteek was om er olie uit te winnen. Dat bleek niet haalbaar, zodat we overstapten op veevoer. Algen bestaan voor 35 procent uit eiwit en worden gezien als een goede eiwitbron in veevoeding."
Bron: Nieuwe Oogst