Tegen 2035 moet 30% van het groenten- en fruitverbruik in Brussel, afkomstig zijn van Brusselse landbouw of van de randgemeenten. Een grote uitdaging, als je weet dat dat vandaag slechts 1% is. De doelstelling van de nieuwe Brusselse overheid vraagt een samenwerking tussen de moestuinen in de stad en de boeren van erbuiten, maar ook een helpende hand van de overheid.
Jean-Pierre is een biologisch tuinder in Sint-Pieters-Leeuw. Net aan de rand van de stad, als je in de verte kijkt, zie je nog net het Erasmusziekenhuis. Wanneer wij aankomen is hij aan het werk op zijn grond. Jean-Pierre is de eigenaar van twee hectare grond en kweekt daar voornamelijk zomergroenten. Maar zolang het niet vriest, blijft hij zo veel mogelijk oogsten. Hij levert enkel groenten in Brussel, bijvoorbeeld aan restaurants in de Marollen. De doelstelling van 30% groenten en fruit uit Brussel of de stadsrand is volgens hem mogelijk, maar daarvoor moet de toegang tot de grond vergemakkelijkt worden. "In de loop der jaren waren er in deze straat zeven producenten van groenten, maar vandaag zijn dat er nog slechts twee… Ze zijn gestopt omdat het eigenlijk niet loonde, doordat de prijzen veel te laag zijn." Jean-Pierre heeft daarom ook besloten om zelf rechtstreeks te verkopen aan zijn klanten.
Bron: Metro