Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Albert Berghof van Blanche Dael:

"Alle drie zijn het mooie zoetige en fruitige koffies van biologische kwaliteit"

Gedeelde Weelde is dit voorjaar na diverse gesprekken en proeverijen de samenwerking aangegaan met het Maastrichtse Blanche Dael Koffie. De uitwisselingen waren zo vruchtbaar dat Blanche Dael heeft aangeboden om speciaal voor Gedeelde Weelde nieuwe soorten biologische koffiebonen te importeren. 

Door proeverijen kwam Gedeelde Weelde met Blanche Dael op drie soorten bonen uit: De Kachalú uit Colombia, die Blanche Dael al langer in het assortiment heeft, en aanvullend voor Gedeelde Weelde: de Sidamo uit Ethiopië en de Peru Amazonas. Albert Berghof, vierde generatie ondernemer van het Maastrichtse bedrijf over deze keuze: “Alle drie zijn het mooie zoetige en fruitige koffies. De één is beter geschikt voor een espresso, de andere meer als lungo, ze hebben ieder een eigen karakter. De Sidamo is iets prijziger dan de andere twee, maar écht het proeven waard, idealiter als filterkoffie. De Sidamo behoort tot de beste koffies ter wereld.”

De drie soorten zijn van biologische kwaliteit, maar toch staat op de verpakking geen EKO-keurmerk. Dit komt omdat Blanche Dael als bedrijf niet biologisch gecertificeerd is. Een bewuste keuze, zoals Berghof uitlegt: “Biologische productie op lokaal niveau vind ik heel belangrijk. Als het echter om een bedrijf verderop in de keten gaat, krijg je het soms met – zoals in ons geval – onredelijke eisen te maken. Om biologisch gecertificeerd te worden, zouden we alle stromen van biologische en niet-biologische koffie in ons bedrijf moeten scheiden. We hebben dat onderzocht. Het vraagt aparte opslag, waarschijnlijk zelfs aanschaf van andere machines. Kortom, enorme investeringen. Bij een product als koffie lijkt me het contaminatierisico juist relatief klein. We vinden het dus voor ons bedrijf uiteindelijk niet redelijk om voor deze certificering te kiezen.”

Voor Gedeelde Weelde was dit geen onoverkoombare drempel. Vele andere aspecten overtuigden, waaronder de (biologische) kwaliteit van de bonen, de know-how van Blanche Dael over de afkomst van het product, de mogelijkheid om met een lokaal bedrijf in zee te gaan, de openheid en nieuwsgierigheid van Blanche Dael om op zoek te gaan naar de ‘juiste’ koffies voor de Gedeelde Weelde winkel en om hieraan samen verder te willen werken. 

Met de Kachalú koffie is Blanche Dael onlangs een bijzonder traject ingegaan. Samen met MVO Nederland doet het bedrijf voor dit product een zogenaamde time cost account meting. Bij het onderzoek wordt in kaart gebracht wat de reële kosten van de koffie zijn: van zaadje, tot irrigatie, tot transport, tot branding. Berghof: “Deze meting is nog een heel proces. Er zit ook weerstand bij verschillende partijen om eraan mee te werken, je vraagt mensen immers om inzicht te geven in hun werkwijze. We hebben dit project mede-geïnitieerd en ondersteunen het financieel, omdat we proberen om iets ‘terug’ te betekenen voor de hele koffieketen waar we deel van uitmaken.” 

Twee koffies schenkt Gedeelde Weelde in het café: de Peru Amazonas voor de espresso, en de Sidamo voor de gewone koffie, oftewel lungo. Klanten die de koffiebonen in de winkel kopen, kunnen ze daar ook direct laten malen.

Publicatiedatum: