"Onze kalveren krijgen ook biologische voederbieten in hun rantsoen"

Op Ecofields zijn de biologische voederbieten weer geoogst. De bieten worden gebruikt om de kalveren in de winter bij te voeren. Lees hieronder de blog van Ecofields over de voederbieten.

"De voederbiet behoort tot dezelfde soort als de suikerbiet maar heeft een veel lager suikergehalte. Het is een authentiek gewas. Vroeger gaf elke boer zijn koeien voederbieten. In 1948 werd er zelfs 66.000 ha verbouwd in Nederland. De afgelopen jaren verdween de voederbiet steeds meer uit beeld. In 2014 werd er nog maar 279 hectare voederbieten verbouwd. De bietenteelt is grotendeels verdrongen door de maisteelt, die bij de oogst en het voeren minder arbeid vraagt.

Onze kalveren krijgen ook voederbieten in hun rantsoen. Die voederbieten poten we zelf. Biologisch uiteraard. Gewassen zaaien en poten heeft bij biologische akkerbouw één grote uitdaging: het onkruidvrij houden. We gebruiken immers geen bestrijdingsmiddelen.

"240.000 plantjes, die in de kas zijn voorgezaaid, poten we begin mei met een speciale machine. Drie dagen doen we erover om de drie hectare achter onze boerderij te voorzien van plantjes. Arbeidsintensief, maar de moeite waard! De opbrengst per hectare is namelijk groot, voederbieten zijn heel smakelijk en ze verhogen ook nog eens de voeropname van droge stof bij de kalveren.

In oktober/november worden de voederbieten geoogst en gedurende de winterperiode (tot april ongeveer) gevoerd aan de kalveren, versneden en gemengd met gras en mais."

Bron: Ecofields


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven