De toekomst van 'biologische GGO's' aan bod op Nordic Organic Food Fair 2019

Beyond GM, een onafhankelijk initiatief dat is opgezet om de bewustwording rond het gebruik van gentechnologie bij voedsel en landbouw te vergroten, zal een levendige paneldiscussie over de toekomst van biologische GGO's (genetisch gemodificeerde organismen) houden tijdens de Nordic Organic Food Fair van volgende week. De Nordic Organic Food Fair is het belangrijkste handelsevenement in de Scandinavië voor gecertificeerd biologische voeding en dranken. 

Het panel vindt op 14 november om 11.30 uur plaats in MalmöMässan (Zweden) en brengt de deskundigen Dr. Odd-Gunnar Wikmark (wetenschapper/programmacoördinator van het GenØk Centre for Biosafety Norway), Dr. Stefan Jansson (hoogleraar en hoofd van de afdeling Plantenfysiologie aan Umeå University in Zweden), en de adviseurs Lawrence Woodward en Pat Thomas van Beyond GM samen in een interactief gesprek over de vraag of biologische GGO's werkelijk een rol kunnen spelen in de toekomst van biologische voeding en duurzame landbouw.

"De Nordic Organic Food Fair erkend dat dit een probleem is met mogelijk ernstige en complexe gevolgen voor biologische merken en certificeringsinstanties.  Het is fantastisch dat er ruimte wordt gegeven om dit vanuit verschillende perspectieven te verkennen", zegt Pat Thomas, de directeur van Beyond GM.

De discussie binnen de biologische sector

Deze uur durende paneldiscussie is noodzakelijk en komt op het juiste moment. Er zal worden gekeken naar de wetenschap, maar ook naar de filosofische kwesties en naar de beweringen dat nieuwe genbewerkingstechnieken zo dicht bij natuurlijke veredeling staan dat het uitsluiten ervan irrationeel is.

In Noorwegen en Denemarken wordt, net als in een groot deel van Europa, door de biotechnologische industrie en onderzoekers gepleit dat producten die met de nieuwe genbewerkingstechnieken worden geproduceerd, zoals CRISPR, vrijstelling krijgen van de regelgeving, zodat boeren en telers de duurzaamheidsdoelstellingen kunnen halen. Tegelijkertijd is een groeiend aantal mensen van mening dat dit onvermijdelijk vragen oproept over voedselveiligheid en -transparantie, en over mogelijke risico's voor de biologische markt.

Het panel zal de volgende vragen onderzoeken: Zouden boeren en het publiek een dergelijke verandering ooit accepteren? Wat betekent het voor de definitie van biologisch? Wat zijn de gevolgen voor de unique selling points van biologische merken? U kunt een levendige vraag- en antwoordsessie verwachten met een stemming aan het einde om de mening van het publiek te peilen. 

Voor meer informatie en de volledige line-up, ga naar  www.nordicorganicexpo.com/organic-theatre.

De gratis registratie staat nu open

De Nordic Organic Food Fair en Eco Life Scandinavia worden op 13 en 14 november gehouden in Malmö, Zweden. Voor meer informatie en om u aan te melden voor een gratis ticket, ga naar www.ecolifeshow.com   of www.nordicorganicfoodfair.com  en gebruik de code PR123 (directe link: https://eventdata.uk/Forms/Form.aspx?FormRef=EcoB9Visitor&TrackingCode=PR123)

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven