Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Project wil gebruik van insecten als alternatieve dierlijke eiwitbron stimuleren

Door de groeiende wereldbevolking zal de eiwitproductie voor diervoeder en voedsel onder druk komen te staan. Onderzoekers willen een bijdrage leveren aan het gebruik van nieuwe eiwitbronnen in diervoeder en voedsel in Europa. Het onderzoek naar insectenkweek bij Inagro kan verder doorgroeien dankzij de goedkeuring van het nieuwe project SUSINCHAIN. Daarin werken het praktijkcentrum, KU Leuven en 34 andere partners samen om de insectenwaardeketen rendabel te maken en markten te vinden voor gekweekte insecten.

In 2050 zal de wereldbevolking naar schatting bestaan uit 9,1 miljard mensen. Wereldwijd veranderen voedingspatronen aanzienlijk, waardoor er ongeveer zestig procent meer voedselproductie nodig zal zijn. Daarin is de levering van eiwit voor diervoeder en voedsel de beperkende factor. Een overstap naar andere eiwitbronnen dringt zich dan ook op. 

Eetbare insecten kunnen overleven op laagwaardige nevenstromen uit de voedselproductie. Bovendien worden ze efficiënt opgewaardeerd tot hoogwaardige eiwitten, aminozuren en vitaminen. Zo vormen insecten de ontbrekende schakel in het voedselsysteem van een duurzame kringloopeconomie. 
 
Opschaling van insectenwaardeketen mogelijk maken
Rond 2010 werden insecten en hun afgeleide producten voor het eerst beschouwd als een waardevolle eiwitbron voor de productie van diervoeder en voedsel. Sindsdien zijn ze verhandelbaar op de Europese markt. Toch verloopt de schaalvergroting van de insectenwaardeketen in Europa vrij traag. Stakeholders onderzochten al welke strategieën en gerelateerde activiteiten nodig zijn om de huidige hindernissen voor de opschaling van de waardeketen te overwinnen. 
 
Enkele van hen bundelen nu de krachten in het SUSINCHAIN-consortium. In dat project willen ze recent ontwikkelde technologieën, producten en processen uittesten en demonstreren. Zo moeten insectenproducten op basis van zwarte soldatenvlieg, huisvlieg, meelworm en krekels in diervoeder en/of voedsel doorgroeien naar Technology Readiness Level 6 of hoger.
 
Twintig procent insecteneiwit in 2025
“Via het onderzoek en de activiteiten van SUSINCHAIN geven we partijen in de insectenwaardeketen de nodige kennis en data om de kostprijs van insectenproducten te verlagen en insecten efficiënter te verwerken”, vertelt David Deruytter, onderzoeker insectenkweek bij Inagro. “We willen hen ook inspireren om veilige en duurzame toepassingen van insecteneiwit in diervoeder en reguliere levensmiddelen op de markt te brengen.” Dat maakt de weg vrij voor een verdere schaalvergroting en commercialisering van de Europese insectenbranche. Zo kan 10 procent van de dierlijke eiwitten in diervoeder en 20 procent daarvan in menselijke voeding in 2025 vervangen zijn door insecteneiwit. “Het productievolume en de werkgelegenheid in de branche zullen dan duizend keer zo groot zijn als nu”, voorspelt David Deruytter.
 
SUSINCHAIN is een project dat wordt gefinancierd met een subsidie uit het programma Horizon 2020 van de Europese Unie. Het Europese onderzoeksproject ging op 1 oktober 2019 van start en duurt vier jaar. Het consortium bestaat uit 18 industriële en 17 academische partners. Inagro en KU Leuven zijn de Vlaamse partners. Er is meer dan 8,5 miljoen euro voorzien.
 
Voor meer informatie:
David Deruytter
Onderzoeker insectenkweek Inagro
david.deruytter@inagro.be 
 
Leen Van Campenhout
Professor en onderzoek coördinator, KU Leuven
leen.vancampenhout@kuleuven.be

Publicatiedatum: