Jack van Beek, Looije Verpakkingen:

"Citruswaslijn op eigen locatie spaart mensen uit en verbetert eindproduct"

Tholen - Bij menig koelhuis en importeur in Nederland zijn de krachten van Looije Verpakkingen aan het werk om het fruit in- en om te pakken. Bij Cool Port Packing Rotterdam deed het bedrijf de eerste ervaring op met een eigen locatie en dat smaakte naar meer, want afgelopen zomer werd een pand betrokken op ABC Westland in Poeldijk (1.800 m2, vijf laaddocks) met een eigen citruswaslijn. Varekamp Coldstores is de logistieke partner in het project.


Jack van Beek

"We werkten al sinds 2014 met een citruswaslijn bij Cool Control en hebben dit jaar geïnvesteerd in een nieuwe lijn op een eigen locatie", vertelt commercieel manager Jack van Beek. "Daarmee voorzien we in een behoefte, want de lijn heeft overuren gedraaid tijdens het overzeese citrusseizoen. Klanten zien dat het eindproduct verbetert en dat de lijn mensen uitspaart. Sommige weken draaide de machine 22 uur per dag!"


Het kantelen van de bins

"Looije Packing in Poeldijk is een mooie aanvulling op ons pakstation in Rotterdam, Cool Port Packing Rotterdam. Waar we met de citruswaslijn in staat zijn om meerdere containers per dag te verwerken, richten we ons in Rotterdam op het in –en ompakken van grotere volumes en doen we dit in Poeldijk op kleinere schaal, waar we ook diverse netverpakkingen en flowpack draaien", vertelt Jack.  

Het citrus - de lijn is zowel voor sinaasappelen, mandarijnen, citroenen, grapefruit als limes te gebruiken - wordt vanuit de doos of bins in de lijn gebracht. Daar wordt allereerst het fruit met water besprenkeld, waarna de slechte kwaliteit er handmatig wordt uitgesorteerd. Door de combinatie van lucht en waterverneveling, is het waterverbruik zeer beperkt. Vervolgens wordt het citrus geborsteld en gedroogd, waarna het fruit nog een tweede poets- en droogbeurt krijgt en het sorteergedeelte ingaat.

De nieuwe citruswaslijn van MAF Roda beschikt over nieuwe, geavanceerde technieken zoals HD-camera’s met hoge resolutie en infraroodlampen. Na het wassen en drogen worden de vruchten gescand door de HD-camera’s. Het citrus draait op de cupjes van de lijn, waardoor er per stuk wel twaalf foto's worden gemaakt waarin elke kant van het citrus wordt belicht. Dankzij de infrarood lampen zijn de camera’s in staat om de allerkleinste schimmelplekjes op te sporen en het fruit te sorteren op kleur.

"Schimmelsporen die met het blote oog niet zichtbaar zijn, worden op deze manier opgespoord en meteen verwijderd. Zo blijft alleen het  allerbeste citrus over om in te pakken. Bovendien wordt verdere aantasting van de partij voorkomen", constateert Jack. "Dankzij de nieuwe lijn is het citrus in een  handomdraai klaar om brandschoon én vers bij de klant afgeleverd te worden. We zien dat we de uitval met deze machine gemiddeld hebben gereduceerd van 12 tot 8%."

De lijn is ook geschikt om biologisch product te wassen en te sorteren, al vereist dat een grondige schoonmaak van de machine. "Het mooie is dat de mogelijkheden van deze machine ongekend zijn. Ondanks dat we de citruswaslijn pas halverwege het seizoen in gebruik genomen hebben, gaan er week 47 nog 4 operators naar Maf Roda in Spanje om verder getraind te worden om de machine nog beter te kunnen beheersen. We verwachten daarom op termijn nog meer mogelijkheden uit de machine te benutten dan we nu al doen", aldus Jack. Naast de citruswaslijn wordt er richting het komende seizoen ook een lijn om te netten en twee flowpacklijnen geïnstalleerd. 

Op de vraag of Looije zich ook op het wassen en verpakken van andere fruitsoorten zal gaan richten of dat een eigen verpakkingslocatie in het buitenland tot de mogelijkheden behoort, antwoordt Jack: "Voorlopig willen we eerst het wassen van citrus volledig onder de knie krijgen, daarna zullen we verder kijken. Een buitenlandse locatie staat niet op de planning, dan rijden we zoveel werk voorbij. Bovendien is onze huidige locatie ideaal. We zijn met deze citruswaslijn voor niemand een concurrent en zitten met de Rotterdamse haven om de hoek op een ideale locatie."

Voor meer informatie:

Jack van Beek
Looije Verpakkingen
Honderdland 177
2676 LT Maasdijk
0174 523202
Jack@Looijeagf.nl 
www.looijeagf.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.