Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Belgische bio-bakkerij lanceert Tritordeum brood

Biologische bakkerij De Trog lanceert een Tritordeum brood. De in Ieper gevestigde bakkerij onder leiding van meesterbakker Hendrik Durnez is het eerste bedrijf in België dat dit mediterrane graan gebruikt om een innovatief brood te bakken. Het is ook het eerste bedrijf in Europa dat gemoute granen met tritordeum in de bakkerijsector gebruikt.

Tritordeum is een nieuw mediterraans graan met voordelen voor de boer, consument en het milieu. Dit gewas is ontstaan uit een natuurlijke kruising van durum tarwe (Triticum durum) en wilde gerst (Hordeum chilense), dit graan wordt beschouwd als een gezond alternatief voor tarwe vanwege de nutritionele, agronomische en organoleptische voordelen.

Hendrik Durnez: "Dit graan verschilt van gewone tarwe doordat het minder onverteerbare gluten bevat en het brood een specifieke smaak en kruimelkleur heeft. Daarnaast heeft het Tritordeum brood een korte bite en een crispy korst. Bovendien bevat het meer vezels, onverzadigde vetzuren en eiwitten."

Naast brood is Tritordeum-graan geschikt voor een breed scala aan voedingsmiddelen en dranken op basis van granen (biscuits, cakes, pasta, pizza, bier, enzovoorts). Het is al beschikbaar in Nederland, maar ook landen als Spanje, Italië, Frankrijk, Denemarken, Duitsland, Griekenland en Zwitserland. Dankzij De Trog is sinds september ook Tritordeum-brood verkrijgbaar in België.

Het innovatieve De Trog-brood bestaat uit een brood (500 gram) gemaakt met steengemalen tritordeummeel van Commandeursmolen, vloeibare zuurdesem en gemoute tritordeumkorrel gemengd in het deeg. "Dit geeft niet alleen een bite, maar bovenal een zeer aangename mouttoets op de kruim en een bijzonder aromatische korst", zegt Bio De Trog.



Tritordeum: oorsprong en voordelen
Tritordeum is een mediterraans graan – een natuurlijke kruising van durumtarwe (Triticum durum) en wilde gerst (Hordeum chilense) – met voordelen voor het milieu, consument en de boeren. Het werd eind jaren 70 ontwikkeld door een groep onderzoekers van het Institute of Sustainable Agriculture (IAS) van de Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) in Cordoba (Spanje).

Als gewas is Tritordeum duurzamer en heeft het een betere ecologische voetafdruk. Het is een robuust graan, aangepast aan de neiging van klimaatverandering. Het is goed bestand tegen droogte en hoge temperaturen. Het feit dat Tritordeum water efficiënt gebruikt en goed bestand is tegen ziekten, maakt het tot een duurzaam gewas met een lager milieu-impact. In 2018 heeft Tritordeum in Amsterdam de sustainability award gewonnen.

Afgezien van de voordelen op het gebied van duurzaamheid, wint Tritordeum ook aanhangers in Europa vanwege de nutritionele voordelen: hoog gehalte aan vezels, onverzadigde vetzuren, antioxidanten zoals luteïne en meer beter verteerbare gluten.

Tritordeum wordt zowel biologisch als conventioneel gekweekt in landen als Spanje, Italië, Griekenland en Zuid-Frankrijk. Tegenwoordig is 50% van de productie afkomstig van lokale boeren met de biologische certificering. Deze nieuwe graansoort is zeer geschikt voor een breed scala van producten op basis van granen: van brood en pizza tot pasta en bier. Het graan produceert een gouden bloem, wat zeer innovatief is in bakkerij-, pizza- en banketproducten.

Een succes met Nederlandse vingerafdruk
Tritordeummeel is verkrijgbaar in Nederland, België en Duitsland dankzij Commandeursmolen – een uitstekend voorbeeld van een duurzame korenmolen. De in Maastricht gevestigde maalderij is een modern artisanale molen met een natuurlijke energiebron: de snelstromende wateren van de rivier de Geul.

Onder de Tritordeum-consumenten in Nederland zijn Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk, die met de beste meekonden in de Tour de France van 2018. “Niet alleen omdat ze snel zijn, maar ook omdat ze een goed ontbijt hadden met daarin Tritordeum-brood”, aldus de Volkskrant.

De bakker van de twee Nederlandse wielerploegen Team Sunweb en Team Jumbo-Visma – Frank van Eerd – was verantwoordelijk voor de introductie van Tritordeum-brood in het dieet van de fietser en de resultaten spreken voor zich. Van Eerd, van de Bisschopsmolen bakkerij in Maastricht, is erg enthousiast over dit nieuwe meel: "Atleten en fietsers eten Tritordeum brood omdat het goed smaakt en omdat het voedzaam en licht verteerbaar is."

Niet alleen wielrenners, maar ook voor Nederlandse consumenten is het brood verkrijgbaar in de Albert Heijn, de grootste supermarkt van het land dat het heeft geïntroduceerd in een reeks broden genaamd 'Liefde en Passie' in 720 winkels.

Naast het meel is er een nieuw ingrediënt dat kan worden gebruikt in de brouwerij- en bakkerijsector: tritordeum gemout graan. Hoge diastatische kracht, Een gouden kleur met zoete accenten zijn de voornaamste voordelen voor ambachtelijke brouwers uit verschillende landen die al bier hebben gemaakt met Tritordeum. Sinds deze tweede helft van het jaar is organisch tritordeum gemout graan beschikbaar voor innovatieve fabrikanten en brouwerijen.

Agrasys – Het Spaanse start-up bedrijf dat Tritordeum in de sector introduceert – organiseert de teelt met lokale boeren middels een fair pricing model waarmee de boeren verzekerd zijn van een inkomen. Door te werken met terugkoopovereenkomsten worden prijsfluctuaties voorkomen en geeft dit systeem ondersteuning aan de plattelandseconomie.

Voor meer informatie: www.agrasys.es/en en www.detrog.be.

Publicatiedatum: