Discutabele interpretatie van EU-bio-verordening in Duitse deelstaat

Inwoners van Brandenburg willen geen bio-eieren uit massa-dierhouderij

In sommige gevallen zijn eieren die als biologisch zijn gelabeld afkomstig uit stallen met 30.000 kippen, hoewel maximaal 3.000 dieren zijn toegestaan. Reden hiervoor is een discutabele interpretatie van de Europese bio-verordening in de Duitse deelstaat Brandenburg. Consumentenorganisatie VZB eist dat de stalgrootte bij bio-bedrijven sterker beperkt wordt. Alleen zo kan het vertrouwen van de consumenten in het bio-keurmerk worden behouden.
 
Bijna twee derde (62 procent) van de inwoners van Brandenburg koopt bio-eieren. Dat bleek uit een representatieve enquête in opdracht van de VZB.

De bio-verordening van de EU schrijft bij het houden van bio-leghennen weliswaar een aantal van maximaal 3.000 dieren per stal voor, maar in de praktijk wordt 'stal' in Brandenburg vaak ruim geïnterpreteerd als 'stalafdeling'. Met het gevolg dat enkele bio-bedrijven 30.000 dieren of meer in één gebouw houden, slechts gescheiden door dunne houten wanden. 83 procent van de consumenten in Brandenburg die bio-eieren kopen vindt deze praktijk onacceptabel. Daarbij zou 86 procent van de kopers van bio-eieren bereid zijn om bijvoorbeeld 10 cent meer voor een bio-ei uit een kleinere stal te betalen.

"We eisen van de nieuwe deelstaatpolitiek in Brandenburg dat zij zich inzet voor een strengere interpretatie van de verordening of een beperking van de stalgrootte voor bio-eieren", zegt dr. Christian A. Rumpke, directeur van de VZB. Anders dreigen de consumenten hun vertrouwen in het keurmerk en de landbouwproductie 'Made in Brandenburg' te verliezen.

Consumenten die geïnteresseerd zijn in de houdingsomstandigheden van de leghennen hebben momenteel nauwelijks mogelijkheden om zich hierover concreet te informeren. Wie waarde hecht aan kleinere staleenheden kan momenteel alleen maar eieren van de bio-teeltverenigingen kopen. Want er zijn verschillende verschillen tussen de eisen van de Europese bio-verordening en de zelf vastgelegde eisen van de bio-teeltverenigingen zoals Demeter en Bioland. De bij Demeter aangesloten bio-bedrijven mogen bijvoorbeeld maar 3.000 hennen per stalgebouw houden en bij Bioland mag men slechts twee maal 3.000 hennen in niet aan elkaar grenzende stalafdelingen houden.

Methodiek
De VZB heeft door Insa Consulere GmbH 1.000 inwoners van Brandenburg (woonbevolking vanaf 18 jaar) laten ondervragen. De bevolkingsrepresentatieve, telefonische enquête werd van 7 tot en met 25 januari 2019 uitgevoerd.

Bron: Niederlausitz aktuell


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven