Vijfenzeventig procent minder kunststof in nieuwe kartonnen verpakking voor rundvlees

Retailer Tegut breidt haar duurzaamheidsconcept op het gebied van kunststofreducering verder uit met het doel: 100% kunststofvrije verpakking bij eigen merk vlees en vleeswaren. 

Tegut reduceert het plastic afval verder. De gehaktverpakking van de Tegut eigen merken 'tegut…Bio' en 'tegut… LandPrimus' uit de zelfbedieningsafdeling bestaat nu uit 75% minder kunststof. Daarmee bespaart het bedrijf nog eens 9 ton plastic per jaar. Tegut is daarmee de eerste retailer in Duitsland die deze uiterst innovatieve verpakkingsvorm nog dit jaar in het hele land in haar assortiment invoert.

Karton in plaats van plastic
In plaats van een plastic schaaltje wordt er voor het gehakt voortaan karton gebruikt, die slechts met een dunne kunststoffolie wordt bekleed. Door het scheiden van karton en folie kunnen de afzonderlijk herbruikbare materialen van de verpakking afzonderlijk gerecycled worden. "Gehakt en braadworst zijn de meest verkochte producten op de zelfbedieningsvleesafdeling van Tegut. In zoverre was een verpakkingsoplossing die duurzamer is dan de huidige bijzonder belangrijk voor ons", zegt Christian Leuthner, afdelingsleider vers bij de centrale inkoopafdeling van Tegut. Hij zegt verder dat de nieuwe verpakkingsvorm voor Tegut een nieuwe mijlpaal is voor het bereiken van een 100% kunststofvrije verpakking in de toekomst.

Gemaakt van hernieuwbare bronnen en recyclebaar
De nieuwe innovatieve verpakking heeft Tegut samen met verpakkingsdeskundigen en haar strategische leverancier Ludwigsluster Fleisch- und Wurstspezialitäten GmbH & Co. KG uit Mecklenburg- Vorpommern ontwikkeld en getest. Het geringe kunststofpercentage dat voor het bekleden van de verpakking en voor de afdekfolie nodig is, is recyclebaar. Het gebruikte karton uit primaire vezels wordt voor 100% uit hernieuwbare bronnen geproduceerd en is FSC-gecertificeerd.

Voortdurende optimalisering en reductie van verpakkingsmateriaal
Het thema plasticvermijding is in geen geval nieuw bij Migros-dochter Tegut, maar een resultaat van continu moeite doen om duurzaam te handelen. Al in 2017 werd in samenwerking met Ludwigsluster Fleisch- und Wurstspezialitäten GmbH & Co. KG het kunststofaandeel bij de zelfbedieningsverpakking voor worst en ham met 80% gereduceerd. In 2018 volgde de zogenaamde FlatSkin-verpakking, de eerste zelfbedieningsvleesverpakking die voor 100% recyclebaar is en helpt 75% kunststof te besparen. Voor producten die niet geschikt zijn voor FlatSkin is er bij Tegut per direct de nieuwe innovatieve kartonnen verpakking. "Voor ons is het hier nog lang niet mee klaar: een 100% kunststofvrije zelfbedieningsverpakking is ons doel. De eerste tests op dit gebied worden reeds uitgevoerd“, aldus Christian Leuthner.

Bron: Tegut


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven