Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rabobank publiceert analyse

"Mondiale vraag naar zuivel zal tot 2022 jaarlijks met 2 tot 2,5% groeien"

Rabobank verwacht tot 2022 mondiaal meer vraag naar zuivel. Analisten van de Rabobank verwachten dat de mondiale vraag naar zuivel tot 2022 jaarlijks met 2% tot 2,5% zal groeien. Ook de melkproductie zal toenemen, vooral in Europa, de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland. In Europa zal de productie vooral toenemen in Polen en Ierland. Lees hier de analyse 'De zuivelmarkt van nu tot 2022' van de Rabobank:

Sinds 2007 is de Nederlandse melkveehouderij steeds afhankelijker geworden van ontwikkelingen in de mondiale zuivelmarkt. Dit leidde de afgelopen tien jaar tot flinke prijsschommelingen. Oorzaken zijn het liberalere Europese landbouwbeleid en de groeiende afhankelijkheid van afzet in overzeese gebieden.

Mondiale vraag groeit
De Rabobank verwacht dat de mondiale vraag naar zuivel tot 2022 jaarlijks blijft groeien met 2% tot 2,5% (zie Figuur 1). Deze groei zal voornamelijk plaatsvinden in regio’s met een toenemende bevolking en een groeiend besteedbaar inkomen. Binnen Europa wordt een kleine consumptiegroei van 0,4% verwacht. De consument vraagt steeds om 'premium' producten in kleinere verpakkingen. Ook in China is de trend van premium producten zichtbaar. Hierdoor wordt de maximale toegevoegde waarde van melkstromen steeds belangrijker.

Melkproductie: de voorspellingen
De komende jaren ziet de Rabobank productiegroei vooral plaatsvinden in Europa, de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland (Figuur 2). Binnen Europa laten vooral Polen en Ierland sterke groeicurves zien. Daarnaast zal de regionale productie toenemen in ontwikkelende gebieden, zoals het grootste zuivelproducerende land van de wereld: India. Deze productiegroei zal echter onvoldoende zijn om aan de regionale vraag te voldoen. Dit biedt kansen voor de huidige exportlanden, zoals Nederland. Toch zijn deze opkomende economieën soms moeilijk te bereiken.

In Nederland wordt de melkproductie geremd door de beperkte beschikbaarheid van land en het fosfaatrechtensysteem. De Rabobank verwacht dat de productie de komende jaren niet boven het niveau van 2016 uitkomt. De zuivelketen moet leren omgaan met de nieuwe productiebeperkingen.

De focus ligt in de eerste plaats op de optimale verwaarding en benutting van de verwerkingscapaciteit in plaats van groei van de melkproductie. Hiervoor is een vraaggedreven afstemming binnen de zuivelketen het onderzoeken waard.

Voor meer informatie: www.rabobank.nl 

Publicatiedatum: