Bio-bloemkoolteler Loes Nieuweboer:

"We doen alles met de hand, ook de oogst"

Nieuwboer uit Pietersbierum, een dorpje in de provincie Friesland, teelt biologische bloemkolen voor Odin. Kees en Loes Nieuweboer runnen daar al jaren aan de Sedyk hun akkerbouwbedrijf.

Loes vertelt allereerst hoe de teelt verlopen is: "Tot nu toe is het een vrij onregelmatig seizoen. In september hebben we vrij weinig geoogst. Nu komt het los en hebben we heel veel. Beetje pieken en dalen dus. Het fijne is dat we geen last hebben gehad van rupsen. Dat kan soms gebeuren, maar dit jaar niet. Het verbouwen van bloemkool is verder wel vrij arbeidsintensief. We doen alles met de hand, ook de oogst. Daar gaan we trouwens nog mee door tot in december. Het is een groente die je in veel gerechten kunt verwerken. Hoewel de klassieke bloemkool met kaassaus nog veel op tafel komt, winnen andere recepten aan terrein. Doordat 'rijst' van bloemkool tegenwoordig populair is, stijgt de vraag en dat is mooi."

Rijke geschiedenis van bloemkool
Bloemkoolteelt in Nederland gaat terug tot de 16e eeuw. Bloemkool behoort tot de koolsoorten en is in Nederland al jaren een van de meest gegeten groentesoorten. Naast witte bloemkool, bestaat ook groene, oranje en paarse bloemkool. 

Bloemkoolrijst
Zoals Loes al vertelde, koken steeds meer mensen in plaats van met echte rijst met groente'rijst'. Bloemkool is hiervoor erg geschikt, net als wortel, bietjes, zoete aardappel en venkel.

De bloemkolen zijn de aankomende week bij Odin in de aanbieding.

Bron: Odin


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven