"Fusie was de basis voor de ontwikkeling van de bio-sector in Oostenrijk"

BIO AUSTRIA viert 40-jarig bestaan

Het 40-jarig jubileum van BIO AUSTRIA werd op 17 oktober onder gepaste omstandigheden gevierd op het Kletzmayrhof in St. Marien (Opper Oostenrijk). Ongeveer 350 gasten uit alle delen van Oostenrijk accepteerden de uitnodiging van BIO AUSTRIA, waaronder talloze pioniers en leden die bij de oprichting van de bio-vereniging betrokken waren en die eveneens uit heel Oostenrijk naar het evenement reisden. Talloze partners van politici, zakenlui en maatschappelijk vooraanstaande personen waren ook aanwezig, waaronder het hoofd van de landbouwafdeling van het Ministerie voor Duurzaamheid en Toerisme Johannes Fankhauser, staatssecretaris van LKÖ Ferdinand Lembacher en minister van landbouw Andrä Rupprechter. 

Gertraud Grabmann, CEO van BIO AUSTRIA, zei in haar speech over de rol van de medeoprichters van de Bio Vereniging: "De samenbundeling van de kracht van de pioniers in de bio-landbouw, hun vasthoudendheid en overtuiging hebben de weg gebaand voor veel wat vandaag de dag als vanzelfsprekend beschouwd wordt. De fusie van deze bio-boeren in één enkele vereniging heeft de basis gelegd voor de ontwikkeling van bio in Oostenrijk en zonder deze vereniging zou de bio-landbouw waarschijnlijk niet de erkenning hebben gekregen die ze vandaag krijgt."

In zijn speech benadrukte voormalig minister van landbouw, Andrä Rupprechter, de samenwerking van politici en de bio vereniging die eveneens een essentiële voorwaarde was voor de succesvolle ontwikkeling van de bio-landbouw in Oostenrijk. In een terugblik wierp hij een licht op een aantal mijlpalen - van de eerste vaststelling van regels voor bio-teelt in het Oostenrijkse voedingsboek 'Codex Alimentarius Austriacus' aan het eind van de jaren '80 tot de oprichting van de Afdeling voor Biolandbouw van het ministerie in 1989 tot aan de oprichting van de bio-paraplu die nu BIO AUSTRIA heet in 2005.

Een betrouwbare en bekwame partner
Rupprechter: "BIO AUSTRIA is altijd een betrouwbare partner geweest met een hoog niveau aan expertise en ze was bijzonder belangrijk in de onderhandelingen met de EU Commissie waarmee de vereniging haar expertise deelde. BIO AUSTRIA vormt ongetwijfeld een essentiële en professionele vertegenwoordiging van bio-telers in Oostenrijk."

Het hoofd van de afdeling Johannes Fanhauser benadrukte ook de grootse samenwerking met de bio-vereniging wat betreft de verdere ontwikkeling van de bio-landbouw en benadrukte de essentiële rol van BIO AUSTRIA in de educatie en het advies van bio-telers. Daarnaast noemde hij maatregelen van politici die geleid hebben tot de versterking van de bio-teelt in Oostenrijk en in 2001 het eerste bio-actie programma van het ministerie van landbouw, bosbouw, milieu en watermanagement. Dit is een concrete intentieverklaring om de bio-landbouw en haar producten te steunen. 

Groen evenement
Het evenement werd bestempeld als 'Groen Evenement' en daarom was er speciale aandacht voor het milieu, sociale omstandigheden en sociale duurzaamheid. Zo werd, bijvoorbeeld, een shuttledienst ingezet om gasten van en naar het treinstation in Linz te brengen. Naast milieuvriendelijk vervoer waren andere aspecten opgenomen door het gebruik van biologische seizoensvoeding uit de streek, verspillingspreventie en alles wat een groen evenement in zich zou moeten hebben.

Voor meer informatie: www.bio-austria.at  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven