Biologische eieren vormen alle lange tijd een belangrijk deel van de eierconsumptie in Nederland. De productie van biologische eieren komt van ruim 8 procent van het aantal geplaatste kippen in de Nederlandse markt.
Er zijn veel voorkomende vragen over wet- en regelgeving rondom het houden van biologische hennen. Vanuit Skal biocontrole is er een lijst aan opsommingen beschikbaar die precies inzicht geven over, hoe de veehouder de biologische hennen dient te houden. Kijk hiervoor op: www.skal.nl.
Huisvesting en uitloop
De stallen en uitlopen dienen zo ingericht te zijn dat de dieren zich op een zo natuurlijk mogelijke manier kunnen gedragen. In principe moeten de dieren altijd naar buiten kunnen, tenzij dit door gezondheids-, weers- of bodemomstandigheden niet kan. Dit laatste is een onderdeel van de bedrijfsvoering. Dit legt de boer vast middels een schriftelijke toestemming van Skal.
- Binnenruimtes voor leghennen
- Maximaal zes leghennen per vierkante meter
- Minimaal 18 cm zitstok per leghen
- Zitstok dient minimaal 30 x 30mm dik te zijn
- Maximaal zeven leghennen per legnest of 120 vierkante cm per leghen in een gemeenschappelijk legnest
De oppervlakte van de wintergarten mag meegeteld worden als voorwaarde dat deze altijd toegankelijk is voor de kip
Uitloop
De termijn voor het omschakelen van gangbare grond naar biologisch geldt voor 1 jaar. Biologisch pluimvee moet gedurende tenminste één jaar van haar leven toegang hebben tot de uitloop. Dat komt neer op ten minste 8 uur per dag. Per dier geldt de minimale oppervlakte van vier m2.
Meer informatie
Voor meer advies of vragen over biologisch legpluimvee kan contact worden opgenomen met Jolanda Bakker, accountmanager Legpluimvee van Agrifirm. Zij is per mail te bereiken: [email protected].
Bron: Agrifirm