Aandacht voor biologisch-dynamische teelt van blauwe bessen in Chili

Matetic Farms is een biologisch-dynamische teeltbedrijf van blauwe bessen in de Chileense regio Valparaíso. Deze vruchtbare plek is volop begroeid en het fruit is overvloedig aanwezig. Alle landbouwpraktijken die hier worden toegepast zijn ontworpen met aandacht voor het milieu.

Het bedrijf voldoet volledig aan de Demeter-norm, de internationale certificering voor de biodynamische teelt. Het gebruik van traditionele gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen is hier niet toegestaan.

Alle basisprincipes van de biologisch-dynamische landbouw worden toegepast. Zo wordt er voor het agronomisch beheer van de teelt een werkschema gevolgd dat is gebaseerd op de seizoenen en de cycli van zon en maan aangezien bepaalde dagen geschikter worden geacht voor het uitvoeren van bepaald onderhoud (fruit, bladeren, bloemen of wortels). Alles heeft namelijk invloed heeft op de groei van de plant. Ook worden er biodynamische producten gemaakt en wordt er gebruik gemaakt van compost om een hogere vruchtbaarheid van de bodem te bereiken.

Het project past biodiversiteit toe door te beplanten met onder andere gras, peulvruchten, rapen en mosterd. Deze gewassen worden als een permanente bedekking tussen de rijen blauwe bessen in stand gehouden. Het effect van de plantaardige bedekking in dit biodynamische systeem is de toevoeging van organisch materiaal aan de bodem. Dit zorgt voor de levering van aanzienlijke hoeveelheden stikstof, hetgeen de bodemkwaliteit verbetert en bijdraagt aan de vorming van humus.

Voor de controle van plagen worden er natuurlijke vijanden losgelaten: met name CryptolaemusRhizobius en Crisopas. Aangezien de leefomgeving minder wordt beïnvloed, hebben deze zich kunnen vestigen als een blijvende vorm van biologische bestrijding.

Bron: simfruit.cl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven