Consumptie biologische wijnen groeit in Frankrijk

Tegenwoordig drinken de Fransen veel minder wijn dan voorheen en de wijn die ze drinken is steeds vaker biologisch. Het omschakelen van conventioneel telen naar biologisch telen blijkt volgens EURACTIV France voor wijntelers echter de nodige risico’s met zich mee te brengen.

In Frankrijk is de wijnmarkt de afgelopen jaren jammer genoeg praktisch tot stilstand gekomen. Met een algehele afname van wijnconsumptie van zo’n 4% per jaar veranderen de Fransen hierdoor volgens Franceagrimer steeds meer in gemiddelde wijndrinkers.
Tegelijkertijd wacht de markt voor biologische wijn een mooie toekomst, omdat de consumptie van wijn die voldoet aan de specificaties met betrekking tot de biologische landbouw, een ononderbroken groei laat zien. Volgens een onderzoek van het Britse instituut IWSR zal de verkoop van biologische wijnen tot 2022 met minstens 14% per jaar groeien.

Deze dynamische beweging in de consumptie van wijn lijkt onder andere het gevolg te zijn van het groeiende wantrouwen van de Fransen ten opzichte van het gebruik van synthetische gewasbeschermingsmiddelen, dat door de strenge eisen van de biologische landbouw verboden is. Mede hierdoor besluiten steeds meer wijntelers in Frankrijk om te schakelen van conventioneel telen naar biologisch telen.

De wijngaarden waarop in 2018 in Frankrijk biologisch geteeld werd hadden een totale oppervlakte van 94.000 hectare, een toename van 12%. De Franse omzet van de sector bedroeg volgens Agence Bio en de France Vin Bio 1 miljard euro.

Deze trend zal zich waarschijnlijk voortzetten, aangezien het publieke debat in Frankrijk in toenemende mate gericht is op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Sinds enkele maanden maken delen van de Franse bevolking zich bovendien zorgen om de zogenaamde 'gewasbeschermingsmiddelenvrije zones'. Daarnaast is de regering onlangs een discussie over dit onderwerp gestart.

“Er is sprake van een zekere maatschappelijke druk om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen, vooral daar waar gebieden de creatie van een gewasbeschermingsmiddelenvrije zone van 150 meter willen gaan verplichten,” vertelt Vincent Mercier, een biologische wijnteler in Côte de Bourg en lid van het Vin Bio-kantoor in Frankrijk.

Wijngaarden met een laag profiel
Biologische wijngaarden, vooral die met minder prestigieuze namen, merken langzaam maar zeker vooruitgang, terwijl de meer gevestigde namen niets lijken te hoeven doen om vooruitgang te boeken en bij wijze van spreken rustig achterover kunnen leunen.

Wijngaarden als die in de Auvergne zijn bijvoorbeeld sneller overgeschakeld naar biologisch telen. In de Côtes d'Auvergne (800 hectare) is de helft van de onafhankelijke telers biologisch gaan telen. Tegelijkertijd wordt er in de gerenommeerde regio Champagne nog steeds slechts zeer weinig biologisch geteeld: om precies te zijn op minder dan 5% van de gronden.

Voor 41% van de Fransen is het feit dat een wijn biologisch is, een aankoopcriterium op zich. Nog belangrijker is het echter om de prijs te kennen die consumenten bereid zijn te betalen voor een biologische wijn. Een fles biologische wijn kost zo’n € 8,70 euro, bijna 2 euro meer dan een fles niet-biologische wijn. Voor een fles niet-biologische wijn betalen ze zo’n € 6,90.

“Maar wees voorzichtig en vergeet vooral niet om onderscheid te maken tussen de intentie tot het kopen van biologische wijn en het daadwerkelijk kopen ervan. Gezien het feit dat de koopkracht van de Fransen niet snel groter lijkt te worden, komen deze twee zaken niet altijd overeen, ” waarschuwt Mercier.

Wel is het zo dat het omschakelen van conventionele landbouw naar biologische landbouw niet iedereen aanspreekt. De vereisten waaraan voldaan moet worden om biologisch te mogen telen houden namelijk lang niet met alle criteria voor een milieuvriendelijkere landbouw als koolstofemissie rekening.

Bovendien vormt het volledig stoppen met het gebruik van synthetische gewasbeschermingsmiddelen voor wijntelers een groot risico. “Het volledig afstappen van het gebruik van de verschillende conventionele gewasbeschermingsmiddelen en technieken die bij het telen van wijn, zou kunnen leiden tot een minder grote oogst. Het is daarom best goed te begrijpen dat telers niet zomaar overal mee willen stoppen,” erkent Mercier.

Tot slot zijn de in de biologische landbouw toegestane inputs als koper en zwavel ook vaak onderwerp van discussie. Zijn die inputs echt zo milieuvriendelijk? Andere milieuvriendelijkere benaderingen kunnen wijntelers wél overhalen over te schakelen van op conventionele wijze telen naar op biologische wijze telen. Om wijnen te mogen labelen als ‘biodynamisch’ of ‘natuurlijk’ moeten deze echter aan nóg strengere eisen voldoen.

Bron: Euractiv


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven