Duitsland: onderscheidend keurmerk voor kalf bij moederkoe

'Zeit zu zweit für Kuh und Kalb', Tijd samen voor koe en kalf, staat er op het nieuwe Duitse keurmerk dat een verantwoorde en diervriendelijke melkveehouderij moet garanderen. 

In de melkproductie worden de pasgeboren kalveren om economische redenen vlak na de geboorte van de moeder gescheiden. Ook in de bio-landbouw. Maar sinds enkele jaren neemt het aantal bio-boeren toe dat hun kalveren bij de moeder (of een voedsterkoe) laat zogen. Om deze verantwoorde en diervriendelijke houderij te onderscheiden, hebben de Demeter HeuMilch boeren en de vereniging ProVieh een keurmerk voor de moedergebonden kalveropfok bij melkvee ontwikkeld. 

Kalf blijft minstens vier weken bij de moeder
De standaard voor het keurmerk schrijft voor dat het kalf minstens vier weken bij de moeder blijft. Het doel is deze tijd naar drie maanden uit te breiden. 'Na deze tijd is de pens van het kalf zover ontwikkeld dat het door middel van ander voedsel voldoende verzorgd kan worden', staat er als redenatie in de standaard. Koe en kalf zouden 'na de geboorte dagelijks voldoende tijd samen moeten krijgen zodat de binding tussen moeder en kalf verstevigd kan worden". Later zouden koe en kalf 'minstens twee keer per dag de mogelijkheid moeten hebben om voor het zogen samen te komen'.

"Scheiding past niet in de natuur"
"In de melkeconomie zijn de kalveren vaak slachtoffers van het houdingssysteem", zegt Stefanie Pöpken, vakreferent bij ProVieh: "De scheiding en afgezonderde opfok ver weg van de moederkoe past niet in de natuur van deze sociale dieren die diepe vriendschappen met elkaar aan kunnen gaan." Rolf Holzapfel, Demeterproducent en algemeen directeur van de Demeter HeuMilch boeren, ziet de moedergebonden houderij als bijzonder diervriendelijk: "Het sociale contact, de lichaamsverzorging door hun moeder of voedster en het zogen doet de kalveren goed."

Meer informatie over het keurmerk is te vinden op deze website.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven