Judith Vos van De Nieuwe Graanschuur:

"Hoe korter de keten, hoe beter"

Tholen - Coöperatie De Nieuwe Graanschuur is een biologische streeksupermarkt uit Amersfoort. Leveranciers uit de streek krijgen voorrang boven producenten van verder weg.

Judith Vos, één van de ondernemers binnen De Nieuwe Graanschuur: "We werken met diverse boeren uit de streek. Producten van binnen de 25 kilometer hebben voorrang. We willen hiermee de lokale economie stimuleren en de voedselkilometers beperken. Leveranciers waar we veel mee werken zijn bijvoorbeeld: Tuinderij De Elzenkamp, Ruimzicht, de Zonnehoeve, de Omrand, BioBeta, Groenland en William Pouw. Veel van onze producten komen van kleinschalige boeren en tuinders, maar we halen ook van wat grotere bedrijven. Elk heeft zijn specialiteit: de kleinere telers blinken vaak uit in bijzondere groenten en bladgroenten, de groten kunnen bulkproducten als aardappelen, bieten en uien efficiënter produceren, wat de prijs aantrekkelijker maakt."

De coöperatie koopt bij de lokale boeren in zonder tussenhandel.  "Ook nemen we de afwijkende groenten af, die vaak door de grote ketens worden afgekeurd. Zo dringen we ook de voedselverspilling terug. En: op het moment dat je er een ketenpartner tussen uitknipt, of afwijkende maar goede producten een podium geeft, kun je goedkoper zijn. We proberen om alles zo aantrekkelijk mogelijk te houden voor onze leveranciers en tegelijkertijd duurzaam voedsel voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar te maken, dus ook voor mensen met een kleinere beurs."

In de winter neemt de diversiteit van de producten uit de streek wel af. "Je hebt dan wel mooie wintergroenten als: postelein, knollen, pompoenen, prei, boerenkool en andijvie. Gelukkig kunnen we dan ons assortiment aanvullen met producten van de groothandel. We beperken ons voor AGF wel tot Europa. Alleen voor bananen en gember maken we een uitzondering."

De Nieuwe Graanschuur is altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden tot samenwerking. "Binnenkort gaan we bijvoorbeeld met een paar boeren en andere winkeliers om de tafel zitten wat er nodig is om de logistiek van de streek naar de stad te verbeteren. Wat we nu doen, zelf een tot twee keer per week naar de boer, is vrij arbeidsintensief. Ook voor de boeren kost  zelf leveren aan meerdere afnemers veel tijd. Met gebundelde krachten kan dat vast  een stuk efficiënter.  De insteek is om de keten kort en kleinschalig te houden: hoe korter de keten hoe beter."

Voor meer informatie:

Coöperatie De Nieuwe Graanschuur
Bloemendalsestraat 19
3811 EP Amersfoort
033 4669686
inkoop@denieuwegraanschuur.nl
www.denieuwegraanschuur.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven