Jeroen Konijn, biodynamisch melkveehouder

“Als biodynamisch boer zet ik de eigenheid van de koe centraal"

Zuiver Zuivel, merk van biologische zuivel, boter en kaas, is trots op zijn melkveehouders. Zo ook op biodynamisch melkveehouder Jeroen Konijn: “Als biodynamisch boer zet ik de eigenheid van de koe centraal. De hoorns symboliseren dat ik de koe in haar wezen respecteer en dat ze helemaal – met hoorns en al – koe mag zijn."

"Ik vind het mooi als mijn koeien hun natuurlijke gedrag ten volle kunnen uitleven. Koeien met hoorns kunnen beter bepalen wat hun plek in de kudde is waardoor ze uiteindelijk ook beter socialiseren. Met die hoorns eisen de hogere koeien in de rangorde wel meer eigen ruimte op. In het weiland geeft dat nooit problemen."

De stal moet echter groot genoeg zijn: de lagere koeien moeten voor de hogere koeien opzij kunnen stappen. "In mijn potstal kan iedere koe een rustig plekje vinden waar ze ongehinderd kan eten en liggen. Aan de stand van de hoorns kan ik het karakter van de koe en haar plek in de kudde aflezen. Een koe met ronde naar binnen gekrulde hoorns is attent en slim en staat hoog in rang. Dit zijn vaak de liefste koeien: ze hoeven niet bazig te doen, ze zijn het namelijk al. Als een kalfje een maand oud is, beginnen de hoorns te groeien. Met anderhalf jaar heeft ze mooie kleine hoorns. Net als bij een boom heeft een hoorn groeiringen waaraan ik de leeftijd precies kan aflezen. Ik kan met trots kijken naar koeien die symmetrisch gevormde hoorns hebben. Dat is een prachtig gezicht en maakt mij vrolijk.”

Bron: Twitter en Zuiver Zuivel


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven