Erik Does, directeur Ekoplaza

"Wij proberen onszelf rustig te versterken. Groei is geen hoofddoel"

Supermarktdeskundigen voorspellen moeilijke tijden voor gespecialiseerde biologische supermarkten en natuurvoedingswinkels. Ook voor grote ketens als Ekoplaza en Odin wordt het lastig om te concurreren met de gevestigde supermarktketens die hun biologische assortiment verder uitbreiden. Het biologische aanbod in reguliere supermarkten is in 5 jaar verdubbeld tot gemiddeld 1.000 producten per winkel. Daardoor wordt het minder makkelijk voor een speciaalzaak om zich nog te onderscheiden. De directeuren van Ekoplaza en Odin erkennen dat, maar blijven optimistisch over hun positie in de markt.

Ekoplaza is met 129 eigen vestigingen en zelfstandige natuurwinkels de grootste biologische keten in Nederland. "Wij proberen onszelf rustig te versterken. Groei is geen hoofddoel", zegt directeur Erik Does. "Natuurlijk is het toenemende aanbod van bio­logische producten bij reguliere supermarkten iets wat ons bezighoudt. We moeten meer moeite doen dan 10 jaar geleden om ons te onderscheiden, en het is soms moeilijk om aan de klanten uit te leggen wát dat is."

Directeur Merle Koomans van Odin vindt voorspellingen over de teloorgang van biologische supermarkten onzin. “Wij hebben veel meer assor­timent en veel meer keuze binnen productgroepen dan gewone supermarkten en we kunnen daar veel meer over vertellen. Het klopt dat supermarkten ook biologische kaas verkopen, maar wij gaan op veel fronten verder. We willen dat het geld rondgaat in de keten van boer, winkel en consument. Dat is een andere manier van naar biologische productie kijken dan de gewone supermarkten doen." Ook Koomans blijft echter terughoudend als het gaat om groeiplannen. "Groei gaat wat ons betreft vooral om meer consumenten in aanraking brengen met biologisch."

Bron: Parool via Food Holland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven