Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Dierlijke mest is helemaal niet nodig'

Geertrui Cazaux sprak met Bert Samyn (34) van het bio-vegan bedrijf Lincelam in Leisele. Bert is de eerste professionele bio-vegan boer in Vlaanderen. Een echte pionier dus!

Bij Veganic farming of biologische veganistische landbouw werkt men niet alleen volgens biologische principes, maar gebruikt men ook geen dieren of dierlijke producten. Dat wil zeggen geen dierlijke mest, maar ook geen ‘bijproducten’ zoals beendermeel, bloedmeel of vismeel voor bemesting of als bodemverbeteraar, producten die wel gebruikt worden in de gangbare biologische landbouw. Organisaties zoals Vegan Organic Network (UK) en Netwerk voor Biocyclische landbouw (NL + BE) ondersteunen de bio-vegan landbouwers. 

Graswortels: Bert Samyn van bio-veganbedrijf Lincelam

Bert Samyn heeft zijn bedrijf in Leisele, een klein dorp tussen Ieper en Veurne. Deze streek staat in de Volksmond gekend als ‘Bachtn de Kupe’ (achter de kuip) een kleine strook in het westen van West-Vlaanderen, die omgrensd wordt door de IJzer, de Franse grens en een klein strookje kust.

Van Senegal tot Lincelam
Bert geeft aan dat hij na zijn studies filosofie en Afrikaanse talen en culturen (een toch wel ongebruikelijk achtergrond voor een groentekweker!) een jaar lang door Afrika reisde. Hij verbleef ook een paar weken op een bio-boerderij in Senegal, waar hij meewerkte op een bedrijf. Zijn interesse in biologische landbouw was gewekt en de motivatie groeide om een eigen bedrijf te starten. Eenmaal terug thuis volgde hij meteen de tweejarige opleiding biologische en biodynamische landbouw bij Landwijzer  in Antwerpen.

In 2014 is hij dan effectief gestart met telen. Het bedrijf is heel geleidelijk aan gegroeid. Hij kon niet meteen als biologisch bedrijf starten want de gronden werden in de periode daarvoor niet biologisch bewerkt. De gronden waar hij nu zijn groenten en fruit op kweekt waren van de familie maar verpacht aan een reguliere landbouwer die er bieten en mais op teelde. Dus moest hij een omschakelingsperiode van twee jaar in acht nemen. Vanaf het derde jaar was zijn bedrijf officieel biologisch, maar in die beginperiode was hij zelf nog niet vegan en gebruikte hij bijvoorbeeld wel nog bloedmeel als bemesting.

Klik hier om verder te lezen

Bron: Graswortels, auteur Geertrui Cazaux

Publicatiedatum: