"Turkije zou aan Europese eisen voor biologische AGF kunnen voldoen"

Universitair hoofddocent Mesut Eren van het Instituut van de Europese Unie van de Universiteit van Marmara zei dat Turkije zou kunnen voldoen aan de eisen van Europese landen voor biologische versproducten zodra er schot zit in de onderhandelingen over de douane-unie. Eren voegde eraan toe dat Turkije genoeg ruimte heeft die geschikt is voor biologische landbouw.

Eren heeft leden van biologische landbouwverenigingen geïnformeerd tijdens een training georganiseerd in het Palandoken Ski Center in het kader van "Het project voor het vergroten van de managementcapaciteit en de reputatie van maatschappelijke organisaties in Turkije". In deze door de EU gefinancierde training benadrukte Eren dat Turkije grond heeft die geschikt is voor biologische landbouw en vervolgt: "We hebben veel ruimte die niet wordt blootgesteld aan milieuschade en dus geschikt is voor biologische landbouw. ​​We zouden hier graag van profiteren. Biologische producten zijn een beetje duur, maar we zijn begonnen ze te kopen. Dit is de toekomst. We streven ernaar de douane-unie met de EU uit te breiden met de export van tuinbouwproducten. Als we dit kunnen doen, dan bevindt Turkije zich in een zeer gunstige positie in de export. Het is mogelijk dat Turkije aan de Europese eisen voor biologische versproducten zal voldoen. De onderhandelingen met de douane-unie zijn erop gericht die richting uit te gaan. De onderhandelingen zullen binnenkort van start gaan."

Eren deelde ook zijn mening over het huidige tuinbouwbeleid in Turkije: "Momenteel weten we niet wie wat plant, wie wat oogst en welke opbrengsten worden verwacht voor het volgende seizoen. Dit is echter een standaardprocedure in 28 landen in de EU, bijvoorbeeld, Polen. Helaas werkt het niet op deze manier in Turkije. Onze telers planten het product dat het meest winstgevend is. Dan gaat iedereen hetzelfde product planten en kunnen ze hun producten soms helemaal niet kwijt vanwege een overschot. Dit zal echter veranderen zodra we in de EU zijn geïntegreerd. Voor zover ik kan zien in biologische tuinbouwtrainingen, zijn er telers die weten wat ze doen en hoe ze deze kansen kunnen benutten. Onze trainingen zijn zeer productief geweest."

Bron: DHA (Turgay Ipek)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven