ecovio® M 2351

BASF ontwikkelt biologisch afbreekbaar materiaal voor gewatteerde landbouwfolies

In de sector van industrietomaten, 's werelds meest geteelde groente, wordt door talloze telers wereldwijd gebruik gemaakt van gewatteerde folies op basis van polyethyleen (PE), om de opbrengsten te verhogen. Dit folie maakt onkruidbestrijding mogelijk, evenals de controle van de bodemtemperatuur en de waterconsumptie. Echter, hoewel de folies na de oogst van de grond verwijderd moeten worden, is het vaak onmogelijk om ze volledig te verwijderen en aangezien ze niet biologisch afbreekbaar zijn, hopen de resterende deeltjes zich op in de bodem.

Om dit probleem op te lossen, biedt BASF ecovio® M 2351 aan. Dit is een biologisch afbreekbare kunststof voor gewatteerde folies op basis van ecoflex polybutyleenadipaat-tereftalaat (PBAT) en andere biologisch afbreekbare polymeren, verkregen uit hernieuwbare grondstoffen. Dit nieuwe materiaal verhoogt niet alleen de opbrengsten van tuinbouwgewassen met 15 tot 50%, maar laat ook geen vervuilende stoffen achter aangezien het biologisch afbreekbaar is.

Naast een beperking van de waterconsumptie en een verbetering van de onkruidbestrijding biedt dit materiaal een grotere resistentie tegen schimmelziektes, een vroegere oogst van hogere en homogenere kwaliteit, evenals een hogere brixwaarde. Op die manier gaat duurzame landbouw hand in hand met een efficiënte manier van telen, hogere opbrengsten en een hoge kwaliteit.

Duurzame landbouw
Een onderzoek van de Zwitserse Universiteit ETH Zürich heeft aangetoond dat kunststoffen op basis van polybutyleenadipaat-tereftalaat (PBAT) dienen als voedsel voor bodem microben, zoals bacteriën en schimmels. Dit betekent dat PBAT op biologische wijze wordt afgebroken en, in tegenstelling tot PE, uit de bodem verdwijnt. Dat betekent dat de biologisch afbreekbare gewatteerde folies die in de bodem achterblijven bijdragen aan een kwaliteitsverbetering van de bodem, wortelontwikkeling en plantengroei. Ecovio M 2351 is het eerste materiaal dat als biologisch afbreekbaar in de bodem is gecertificeerd volgens de Europese DIN EN 17033 standaard. Het gebruik van gewatteerde folies met ecovio is bovendien toegestaan in de biologische landbouw in veel landen.

Telers maken al meer dan zes jaar gebruik van biologisch afbreekbare gewatteerde kunststoffen op basis van ecovio sinds de introductie ervan op de markt in 2012. "We bieden ondersteuning aan telers in talloze landen in de toepassing van gewatteerde folies die zijn gemaakt van dit materiaal", vertelt Dirk Staerke, van de afdeling Afzet van Biopolymeren voor de Landbouw van BASF. "Volgens de FAO zou de wereldwijde teelt tot 2050 met 70% moeten toenemen om een wereldbevolking te voeden die tegen die tijd volgens de voorspellingen de 9 miljard mensen heeft bereikt. Biologisch afbreekbare kunststoffen kunnen eraan bijdragen deze uitdaging het hoofd te bieden zonder vervuilende reststoffen achter te laten in de bodem".

 

Bron: interempresas.net


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven