Door Nederland gefinancierd programma moet bio-rijstteelt in Cambodja versterken

RiceTechCambodia, een Nederlands initiatief van 4,5 miljoen euro, werd officieel op 25 september geïntroduceerd. 

Het 5-jarig programma heeft als doel om de levensomstandigheden van kleinschalige telers in Mondulkiri te verbeteren door hen te helpen bio-certificaten te krijgen en hun opbrengst te verhogen. 

Tijdens een evenement in Hotel Le Royal in Phnom Penh kwamen de verschillende betrokken organisaties bij elkaar - waaronder Oxfam, Development and Partnership in Action, Larive International, SanoRice Holding B.V., Amru Rice en Mondulkiri's departement voor landbouw - om een overeenkomst te ondertekenen waarin ze officieel vastleggen deel te nemen aan het programma.

Het project werd in juni goedgekeurd door de SDG (Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen) in opdracht door het Nederlands ministerie van buitenlandse zaken. 

Het project wordt in Kaoh Nheaek opgezet met het doel om 2.400 kleinschalige rijsttelers te bereiken. Daarvan krijgen volgens de minister van landbouw Veng Sakhon 1.300 telers een uitgebreide training over bio-landbouw en goede landbouwpraktijken en toegang tot drogen, opslag en maalfaciliteiten om de kwaliteit van rijstproducten te verhogen.

De minister zegt dat RiceTechCambodia de bio-rijstteelt in het land een boost zal geven en dat het koninkrijk hiermee een reputatie in het buitenland kan opbouwen als producent van bio-rijst.

Thomas van Leeuwen, plaatsvervangend ambassadeur van Nederland in Cambodja, riep iedereen die meedoet op om kennis, technologie en samenwerking te combineren om de opbrengst van 's lands bio-rijst te verhogen. "Hiermee krijgt Cambodja de kans op een goede positie op de internationale rijstmarkt. We verwachten dat de levensomstandigheden van kleinschalige telers hiermee aanzienlijk verbeteren."

Saran Song, CEO van Amru Rice: "Dit is een cruciale stap waarmee telers agri-ondernemers kunnen worden. Het zal een positieve invloed op het leven van deze telers hebben."

"Het doel is om een verantwoorde en duurzame rijstwaardeketen op te zetten die de vraag met het aanbod verbindt en met kleinschalige telers als belangrijkste belanghebbenden."

Cambodja was de vijfde grootste exporteur van bio-rijst naar de EU vorig jaar. Volgens cijfers van de EU exporteerde het koninkrijk ruim 8.400 ton bio-rijst vorig jaar, wat 3,9% is van alle EU bio-rijstimport. 

DO-IT importeert via Amru de jasmijnrijst (pandan) uit Cambodja. Deze rijst is onder andere in het Ekoplaza-schap te vinden onder hun eigen merken Ekoplaza en Your Organic Nature. 

Bron: khmertimeskh.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven