Fotoreportage elfde editie BioBorrel

Rogier Schulte: "Het is tijd voor een radicale verandering"

Tholen - De elfde editie van de BioBorrel was volgens veel aanwezigen een erg interessante. Vooral de presentatie van Rogier Schulte zorgde voor stof tot nadenken. "Het is tijd voor een radicale verandering in de landbouw", aldus de hoogleraar Farming Systems Ecology aan de Wageningen Universiteit. Hij vertelde hoe hij met de Pharming Systems Ecology Group bezig is om landbouwsystemen te analyseren en herontwerpen zodat ze meerdere voordelen voor de mensheid opleveren. Hierbij vormen natuurlijke processen het uitgangspunt.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.

Dit gebeurt met een wereldwijd netwerk aan zogenaamde 'lighthouse farms'. De verhalen van zes van de twaalf betrokken boerderijen zorgde regelmatig voor verwondering bij de toehoorders. "Dit zijn boerderijen die op één bepaalde dimensie 15 scoren op een schaal van 10."

Rogier Schulte.

Sat Dharm Singh Khalsa, Managing Director van Yogi Tea vertelde in zijn presentatie meer over de achtergrond van het wereldwijd bekende merk en hoe idealisme en duurzaamheid in een commerciële onderneming ingepast wordt. De cijfers van Yogi Tea liegen er niet om: de thee wordt verkocht aan 250 distributeurs in 40 verschillende landen. Hiermee is Yogi Tea het nummer 1 'Global Welness'-merk.

Sat Dharm Singh Khalsa.

Na de presentatie werden er nog wat vragen gesteld aan Sat Dharm Singh Khalsa. Zo werd hem onder meer gevraagd hoe Yogi Tea het voor elkaar gekregen heeft om zowel in de natuurvoedingswinkels als in de reguliere supermarkt een plek in het schap te veroveren. Hij gaf toe dat dit eerst voor wat wrijving zorgde, maar dat het bedrijf vervolgens bewust een heel andere verpakking en formule neergezet heeft. "Dat is een goede keuze geweest." Hij vertelde tevens dat Yogi Tea bezig is met een eigen label: 'better than organic'.

Na afloop van de twee presentaties kreeg Michaël Wilde van Eosta de microfoon overhandigd. De toekomstig directeur van Bionext (vanaf november 2019) vroeg aandacht voor het dinsdag uitgebrachte rapport waaruit blijkt hoe biologische landbouw de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de VN voor 2030 ondersteunt. Hij concludeerde nadat hij de belangrijkste bevindingen op een rij had gezet: "We hebben met biologisch echt goud in handen en dat moeten we lekker gaan uitdragen!"

Michaël Wilde.

Voorafgaand aan de BioBorrel (vanaf 17:00 uur) kregen twee ondernemers de kans om hun idee te pitchen aan de aanwezigen. Dit keer waren dat Frank Holleman en Maxime Rozestraten. Frank wil met zijn startup 'Fork Ranger' Nederland helpen om minder vlees te eten, niet met vleesvervangers maar recepten. Over vier weken gaat zijn boek naar de drukker. Uiteindelijk wil hij een recepten app maken waarin mensen ook leren waarom bijvoorbeeld biologische landbouw belangrijk is, en daarmee de vraag naar duurzame producten verhogen.

Frank Holleman.

Maxime is directeur van Yamba Health, een bedrijf dat meer bekendheid wil geven aan Moringa, volgens haar 'the mother of all multivitamins'. Het familiebedrijf Yamba werkt samen met een grote groep boeren in Malawi en hoopt binnen afzienbare tijd de bio-certificering rond te krijgen. Dat is complex omdat ze met zoveel boeren samenwerken. "We helpen liever veel kleine boeren door ze voor te lichten over de teelt van de Moringa, dan dat we gaan voor grote plantages." Yamba informeert tevens de lokale bevolking over Moringa. "We stimuleren ze om het zelf te gaan gebruiken."

Maxime Rozestraten.

De volgende editie van de BioBorrel zal op woensdag 18 december gehouden worden, wederom in Pakhuis De Zwijger (Amsterdam).

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.

Voor meer informatie: www.debioborrel.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven