Demeter monitor 2018-2019:

Toename biodynamisch areaal met 9%

Het biodynamische areaal in Nederland  blijft toenemen, mede onder invloed van de toenemende vraag naar Demeter-producten uit Duitsland. In 2018 steeg het oppervlak met 9% naar 7581 hectare. Dat is  ruim 10% van het totale biologische areaal en 0,4% van het totale landbouwareaal in Nederland. In deze cijfers zijn de bedrijven die in omschakeling zijn naar biologisch of biodynamisch meegeteld. Koploper is Flevoland, waar 2,4% van het totale landbouwareaal biodynamisch is. In deze provincie ligt 31% van het Nederlandse biodynamische areaal. Het aantal biodynamische landbouwbedrijven in Nederland nam toe van 138 naar 143. Ook het aantal licentiehouders voor handel en verwerking nam toe van 71 naar 76.

Honderdduizenden mensen bezoeken biodynamische bedrijven
Al is de bekendheid van het Demeter keurmerk in ons land nog beperkt – de laatst gemeten merkbekendheid ligt rond de 7% - veel van de biodynamische bedrijven zijn ware publiekstrekkers. Zo trekt de biodynamische geitenboerderij Ridammerhoeve in het Amsterdamse Bos 350.000 bezoekers per jaar. De Fruittuin van West wordt wekelijks door duizenden mensen bezocht die zelf fruit kunnen plukken, eieren rapen of paddenstoelen oogsten. Ook de Bieslandhoeve en Stadsboerderij Almere zijn magneten voor vooral stedelingen.

Vrijwel alle biodynamische bedrijven in ons land zoeken naar verbinding met hun omgeving en zitten met hun grondgebonden werkwijze het dichtste bij de ‘kringlooplandbouw’ waar landbouwminister Minister Carola Schouten in haar beleidsvisie naar streeft. Er mag slechts 112 kg stikstof per hectare worden gebruikt en rundveehouders verbouwen 80 % van het voer zelf. Enkele van deze innovatieve boeren komen in deze Monitor aan het woord.

Stichting Demeter is een zelfstandige certificeringsorganisatie met een hecht samenwerkingsverband met de BD-Vereniging. De BD-Vereniging is onder andere actief met intervisie en coaching en organiseert ook weekenden met jonge BD-boeren. De BD-Vereniging en Stichting Demeter organiseren jaarlijks samen met verwante organisaties een groot congres en een presentatie op de BioBeurs in de IJsselhallen in Zwolle.

Een groot probleem voor jonge boeren blijft toegang tot grond. Stichting Grondbeheer zet zich in om grond te verwerven die blijvend aan BD boeren wordt verpacht voor reële bedragen. In 2018 is het areaal van Grondbeheer met 70 hectare gestegen naar 324 hectare.

Op de middelbare beroepsopleiding voor biodynamische landbouw Aeres Warmonderhof in Dronten valt op dat onder de studenten de belangstelling voor bloementeelt en voedselbossen toeneemt.

De volledige Demeter monitor 2018-2019 voor trends en ontwikkelingen in de biodynamische landbouw en handel met Demeter keurmerk staat online op Demeter-monitor-over-biodynamische-landbouw-en-voeding-2018-2019.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven