Veggies On Fire uitgeroepen tot meest duurzame restaurant

Winnaars duurzame Gaia Green Awards bekendgemaakt op Gastvrij Rotterdam

Tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam zijn op dinsdag 24 september de Gaia Green Awards uitgereikt. Op het Dit Smaakt Naar Meer! Paviljoen zijn in totaal 5 winnaars bekend gemaakt: 3 categorie winnaars van de Gaia Green Awards, de winnaar van de nieuwe Gaia Publieksprijs en de winnaar van de Falco Eleonora Award voor het beste duurzame foodconcept.

De Gaia Green Awards zijn onderscheidingen voor horecabedrijven in Nederland en België die zich aantoonbaar inspannen op het gebied van duurzaam ondernemen. De awards zijn dit jaar gegaan naar:

  • Hotels – Blooming (Bergen)
  • Restaurants – Veggies on Fire (Den Haag)
  • Strandpaviljoens – The Shore (Scheveningen)

De winnaars van deze vierde editie ontvingen een award ontworpen door kunstenaars van hetWerkvan, een stichting die het werk van kunstenaars met een beperking brengt naar een markt zonder beperkingen. Daarnaast ontvingen de winnaars o.a. een dinercheque voor een diner bij één van de leden van Euro-Toques en diverse tegoedbonnen van leveranciers van duurzame producten. De awards zijn mede mogelijk gemaakt door de sponsoren Gastvrij Rotterdam, Made Blue Water en Santas Koffie.

Beste F&B concept: Mr & Mrs. Watson (Amsterdam)
Tijdens de uitreiking is een extra award uitgereikt aan een horecalocatie die uitblinkt op het gebied van duurzame Food & Beverage. De Falco Eleonora Award 2019 is gegaan naar Mr & Mr. Watson.   

Voorzitter van de jury van de Falco Eleonora Award Gregor Christiaans:  ‘Mr & Mrs Watson laat zien dat een duurzame horeca niet alleen goed voor de wereld is, maar ook erg gezond en lekker. Biologisch en vegetarisch is een succesvolle combinatie en dit past Mr & Mrs Watson perfect toe’.   

Winnaars Publieksprijs de Bottelarij

Publieksprijs: De Bottelarij (België)
De Publieksprijs van de Gaia Green Awards is gegaan naar De Bottelarij. Het restaurant is Green Key gecertificeerd en heeft veel medewerkers in dienst met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast bestaat de menukaart uit een mooie mix van duurzame, vegetarische en lokale producten. Het interieur is volledig gemaakt van hergebruikte materialen. Het restaurant is een voorbeeld qua duurzaamheid voor alle andere Belgische restaurants. Het restaurant scoorde veruit de meeste publiek stemmen, een teken dat hun gasten hun inspanningen rondom verduurzaming weten te waarderen.

Vakjury
De onafhankelijke vakjury bestaat uit een vijftal vertegenwoordigers uit de branche. Jurylid Erik van Dijk (Green Key Nederland) laat weten dat het niveau van de finalisten jaarlijks stijgt. ‘Zowel de finalisten uit Nederland en België waren deze editie van een heel hoog niveau. De finalisten doen duurzaamheid er niet zomaar even bij, maar hebben groen ondernemen in het DNA zitten. Goed om te zien dat zij hier succesvol mee zijn’.

Veggies on Fire

Groene koplopers
De jury van de Gaia Green Awards ziet Veggies on Fire als onderdeel van een nieuwe generatie restaurants waarbij de menukaart volledig vegan én biologisch is. Bij Veggies on Fire doen ze hier nog een schepje bovenop doordat de keuken ook volledig palmolievrij is. Voor hun inspanningen rondom biologische inkoop is het restaurant  gecertificeerd met het EKO-keurmerk Horeca.

"Duurzaamheid zit in onze genen. Bij de opbouw van het restaurant gebruikten wij duurzame verf van AURO. Wij hebben zelf gerenoveerde meubels en hebben onze bar en spoelkeuken geheel gebouwd uit Zuid-Hollands naaldhout."

Doordat Veggies On Fire een volledig plantaardige keuken voert nemen zij geen aandeel in de consequenties van de vleesconsumptie. Voor een kilo vlees is tien kilo groenvoer, soja en vijftien liter water nodig. Het verbruikte water komt dan weer vervuild terug in onze natuur. Om massale ontbossing in tropische landen te voorkomen gebruikt Veggies On Fire ook geen Palmolie.

Het voorkomen van dierenleed de belangrijkste motivatie en de eerste stap geweest om in 2013 in Nederland het eerste Restaurant 'Veggies On Fire' te openen met een puur plantaardige menukaart 'die ook bijdraagt aan het behoud van een vruchtbare aarde en de algehele gezondheid van de mens'.

Hotel Blooming

Bij Hotel Blooming was de jury erg onder de indruk van de maatschappelijke bijdrage. Duurzaamheid zit in het hart van de stichting, waar de winst wordt besteed aan maatschappelijke initiatieven. Daarnaast scoort de locatie veel punten met de samenwerking met Scorlewald, waarbij medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt producten voor Blooming verbouwen.

Strandpaviljoen The Shore

Hans van den Broek van het winnende strandpaviljoen The Shore geeft aan zeer trots te zijn op het winnen van de Gaia Green Award. ‘Vegan producten, zonnepanelen, duurzame disposables, een sedum dak, hardcups i.p.v. single-use-plastic, zonneboilers en een volledige biologische menukaart; het is volstrekt normaal bij The Shore’.

Partners Gaia
De uitreiking van de Gaia Green Awards is een initiatief van een brede coalitie van organisaties en partijen die actief zijn in de verduurzaming van de horecasector. De partijen die de award dragen zijn Green Key Nederland, EKO Keurmerk, Biojournaal, Good Fish Foundation, Made Blue, Green Key België, Olijfbedrijf, hetWerkvan, Euro-Toques Nederland en initiatiefnemer Green Leisure (Group).

Editie 2020
Het groeiende aantal aanmeldingen voor deelname aan de Gaia Green Awards en het grote aantal publiek stemmen toont wederom aan dat duurzaamheid niet meer weg te denken is uit de horecasector. Duurzame horecalocaties in Nederland en België hebben vanaf januari 2020 de mogelijkheid om zich aan te melden voor de vijfde editie van de Gaia Green Awards.  

Meer informatie over Gaia Green Awards:
www.gaiagreenawards.nl
Facebook: www.facebook.com/gaiagreenawards
Twitter: @gaiagreenawards  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven