Kees Scheepens, biologisch veehouder

"De heersende doctrine, dat wij als Nederland de wereld moeten voeden, is niet houdbaar”

Bij bioboer Kees Scheepens, houder van twintig zeugen van een speciaal ras en honderdvijftig runderen, wekt het woord stikstof haast enthousiasme. "Ik denk dat dit verandering afdwingt”, zegt hij. Hoog tijd, wat hem betreft. Hij is óók voorstander van minder vee in Nederland, veel minder.

Zelf is Scheepens een kleinschalige biologische veehouder. Voor zover hij weet heeft de stikstofuitspraak geen gevolgen voor zijn bedrijf. En dan heeft hij ook nog de luxe dat hij de inkomsten van zijn boerderij – hij kan ervan leven, zegt hij, maar wil geen financiële details geven – wat kan aanvullen met werk als dierenarts.

De boosheid van andere boeren zegt hij wel te begrijpen. "Die kunnen er ook niets aan doen. Zij voelen zich geregeerd door Randstedelingen die wel weten wat goed voor ze is. Maar de heersende doctrine, dat wij als Nederland de wereld moeten voeden, is niet houdbaar.” De belasting van de veehouderij op de huidige schaal is voor het milieu én voor de dieren simpelweg te groot, vindt Scheepens.

Klik hier om verder te lezen

Bron: NRC


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven